פרוייקט ויוריום חדש - Project Jungle Vines

אהלן חבר'ה,
אני רוצה לשתף אתכם בעוד פרויקט ויוריום שסיימתי לאחרונה והוא נקרא Jungle Vines.
הפרויקט הזה היה מאוד מאתגר ( אפרט יותר בהמשך ) שכן זו הפעם הראשונה שיוצא לי לעצב ויוריום במידות 60 ס"מ אורך על 45ס"מ עומק על 90ס"מ גובה !
בסה"כ השתמשתי באותה שיטת עיצוב ( פוליאורטן ושעם טבעי )כמו בפרויקט שלפני הנוכחי /forums/topic/23597 בשילוב עם FALSE BOTTOM כפי שאני נוהג לעשות בכל הפרויקטים שלי.
איך שראיתי את הויוריום הנ"ל בפעם הראשונה, כשהגיע אלי, ידעתי שזה יהיה פרויקט תצוגה מדהים.
ישבתי ובהיתי בויוריום שעות וימים ( עם הפסקות כמובן :) ) בכדי לנסות לגבש רעיון והחלטה לעיצוב "המפלצת" הזו. לדעתי וכפי שציינתי בעבר, החלק המעייף ביותר הוא לדמיין, לחשוב ולראות את התוצאה הסופית לפני שבכלל מתחילים לעבוד ואם אפשר בכלל ליישם את זה.
היו מקרים רבים שפשוט הייתי בוהה בויוריום העירום ולא מצליח להעלות רעיון לעיצוב שיגרום לי ממש להתלהב ולהגיד "אפשר להתחיל לעבוד". פעמים רבות הייתי מתייאש ( אחרי שקיבלתי כבר כאב ראש ) והולך לעסוק בעניינים אחרים עד שהיה מתחשק לי לחזור ולבהות בויוריום.
הרי עיצוב לויוריום אנכי שונה מאוד ( לדעתי ) מעיצוב ויוריום מאוזן. צריך להתאים את כיוון הזרימה של הרקע והעיצוב הכללי למבנה הויוריום, במקרה הזה זרימה כלפי מעלה, בשביל שהתוצאה תהיה נעימה לעין.
לאחר שכבר גיבשתי רעיון עיצובי כבר התחלתי לחשוב על המרכיבים הנוספים של המערכת כגון :
1. תאורה – הרי למערכת כזו אני אצטרך תאורה די חזקה בכדי שלפחות חלק כלשהו יגיע לתחתית הויוריום. נבחרה תאורת לדים /forums/topic/23244
2. צמחייה – בויוריום הנ"ל יהיה מאוד חשוב להתאים צמחייה לחלק העליון המואר והלח
וצמחייה לחלק התחתון החשוך ויבש יחסית.
הרי זו לא חוכמה להציג מערכת ביומה הראשון או אפילו בחודש הראשון. אפשר לראות אם המערכת יציבה ומשגשגת, בוודאות יחסית, רק לאחר מספר חודשים ויותר.
אני בטוח שגם החבר'ה מתחום המתוקים, צמחייה ובמיוחד המלוחים יסכימו בעניין הזה.
בגלל שתכננתי להשתמש בצמחיה מיוחדת יחסית מהאוסף שלי, לא יכולתי להרשות לעצמי לפספס יותר מידי במיקום נכון של כל צמח וצמח. לשמחתי, לא היו אבדות כבדות והצמחייה ברובה משגשגת כיום, כשלושה חודשים לאחר השתילה.
לפני שנעבור לתמונות, קצת רקע על העיצוב שבחרתי לויוריום הנ"ל :
מכיוון שהמידות של הויוריום הנ"ל קצת בעיתיות, בעיקר בגלל שהיחס של הגובה לעומק הוא 2:1 ( 90ס"מ גובה לעומת 45ס"מ עומק בלבד ) יש קצת בעיה ליצור אפקט של עומק ונפח.
לכן, בחרתי ליצור רקע אחורי יחסית דק ולעצב איזשהו אובייקט מרכזי (מחתיכות שעם ) מתחתית הרקע ועד לחלק העליון בשביל ליצור מראה אנכי ( המתאים למבנה הויוריום )מעניין ולא אחיד. בשביל לתת עומק, נפח, הגדלה משמעותית נוספת של שטח הפנים, אזורי שתילה מתאימים לצמחייה אפיפיטית וכמובן יופי וייחודיות הוספתי גפנים ( עבודת יד ) ושני גזעים.
הרקע המשני שעשוי מהגפנים והגזעים הוא זה שבאמת עושה את העיצוב מיוחד ושימושי.
עכשיו נעבור לתמונות משלבי העבודה תוך כדי התקדמות על ציר הזמן עד למראה של הויוריום כיום :
התמונה הראשונה מראה כבר את השלב המתקדם יחסית בעיצוב ולאחר הקמת השלד של המערכת.
אחרי שהכל התייבש בערך 10 ימים ( כן, במיוחד בשלבים האלו לא כדאי למהר... ) ולפני תהליך, השנוא עלי מכל :), של כרסום הפוליאורטן ועיצובו למראה הרצוי ע"י בעזרת הדרמל.

שימו לב !!! חשוב לעבוד עם איזושהי מסיכה ומגן עניים שכן האבק שנוצר מכרסום הפוליאורטן ע"י הדרמל מגיע ממש לכל מקום.
תהליך הכרסום לקח לי שעות ארוכות ונמשך כמה ימים שכן הייתי חייב לעשות הפסקות ולנקות מסביב. זה פשוט מלכלך בצורה בלתי רגילה. אני מאוד ממליץ לא לעשות זאת בתוך הבית במיוחד אם מסתובבים ילדים, האבק פשוט נדבק לכל דבר ( חשמל סטטי ) גם לתקרה, תאמינו או לא .
הנה תמונה להמחשה אחרי 2 דקות של שימוש בדרמל

את הגזעים ( ענפי שעם טבעי ושורש כלשהו לאקווריום ) קיבעתי בקיבוע כפול, גם עם סיליקון ומעל הסיליקון את הפוליאורטן השחור.
אני תמיד אוהב שדברים יעמדו במקום גם אחרי כמה שנים אחרי שלקחנו בחשבון את עייפות החומר.

אז אחרי שסיימתי את תהליך הכרסום ועיצוב הפוליאורטן הייתי חייב לנקות בצורה יסודית ביותר את החלק הפנימי של הויוריום מכל כמויות אבק הפוליאורטן שנדבק ונכנס לכל חריץ ושקע בויוריום.
ישנה חשיבות גדולה לניקוי יסודי של כל שאריות האבק מפנים הויוריום מכמה סיבות :
1. אם לא תיפטרו מכל האבק לא תוכלו לבצע את השלב הבא כו שצריך. הכוונה היא ששכבת האבק תפריע משמעותית להידבקות הסיליקון/דבק בשלב של כיסוי הפוליאורטן עם מצע הקוקוס/כבול. התוצאה תהיה רקע מתפורר כבר בשלב הבנייה.
2. חלקיקי האבק יכולים לסכן את בריאות בעלי החיים שישוכנו בעתיד.
3. חלקיקי האבק יכולים לפגום במרכיבים שונים בערכת כגון ראשי כח אשר ממוקמים תחת הקרקע המדומה ( FALSE BOTTOM ).
הדרך היחידה והטובה ביותר, מניסיוני האישי, להיפטר משאריות אבק הפוליאורטן היא ע"י שואב אבק ושימוש בראש מיוחד לאבק ( צריך להיות אחד כזה בכל שואב אבק מתקדם ).

פשוט צריך להמשיך ולשאוב עד שאתם מעבירים את האצבע או כף היד בכל מקום בויוריום ולא נדבקות לכם שאריות אבק פוליאורטן.
בשלב הבא מורחים ביסודיות את הדבק/סיליקון על רקע הפוליאורטן ( בכל חריץ אפשרי ולא בקמצנות ) ואז מוסיפים את המצע שבחרתם מעל. אני בחרתי קוקוס גרוס שעבר סינון ( במסננת ביתית ) על מנת להיפטר מאבקת הקוקוס ושמירה על החתיכות היותר גדולות, כדי ליצור מראה מחוספס יותר לרקע על מנת ליצור התאמה למרקם המחוספס של השעם הטבעי.
ממליץ גם את זה לא לעשות בתוך הבית...
עכשיו הויוריום כבר מתחיל ללבוש צורה

שימו לב !!! מי שבוחר להשתמש בדבק מסוג TITE BOND 3 חייב לתת פרק זמן של התייבשות של לפחות שבוע ( אני חיכית 10 ימים ) שכן כאשר מיישמים שכבה עבה יחסית של הדבק (שזה מה שקורה כאשר יוצרים רקע)
לוקח לדבק המון זמן להתייבש. אל תעגלו פינות בשלב הנ"ל כי אם הדבק לא יתייבש כמו שצריך הוא יתרכך ויהפוך נוזלי ברגע הראשון שיבוא במגע עם לחות או רטיבות.
מי שיעשה שימוש בסיליקון 3-4 ימים יספיקו.
מכיוון בויוריום הזה אחד האלמנטים העיקריים בעיצוב ובשימושיות הוא שילוב של גפנים ( VINES ), החלטתי ליצור בעבודת יד גפנים שיתאימו בדיוק לדרישות שלי בויוריום הנ"ל.
השיטה בה בחרתי היא שיטה נפוצה ויחסית קלה וזולה שנותנת תוצאות מדהימות.
חומרים :
1. חבל ( כל חבל יכול להתאים )
2. דבק/סיליקון
3. שבבי קוקוס/כבול/טחבים יבשים או כל מה שידבק בצורה טובה לחבל וייתן מראה טבעי.
מכיוון שהתכנון הראשוני שלי היה שעל הגפנים האלו תמוקם צמחייה אפיפיטית/טחבים הייתי צריך להרכיב מצע שגם יראה טבעי וגם יוכל להחזיק מים/לחות בשביל הצמחייה.
בחרתי ביחס של 1:1 בין קוקוס גרוס ( שוב שעבר סינון ) לספאגנום יבש טחון ( טחנתי במעבד מזון ביתי ).
המטרה הייתה שהקוקוס ייתן מראה כהה ומרקם מחוספס שעליו יוכלו הצמחים להיתפס.
הספאגנום מטרתו הייתה להוסיף עוד גוון בהיר יותר וליצור מראה מעניין יותר לגפן והכי חשוב להחזיק מים. אחת ממעלותיו של הספאגנום היא שהוא פשוט ספוג  ויכול להחזיק מים ביותר מפי 20 מהמשקל שלו !
אני בחרתי להשחיל חוט אלומיניום במרכז כל חבל בשביל שאוכל בסופו של תהליך לעצב את הגפן בצורות שונות בכדי שיתאים לעיצוב עליו חשבתי.
לא לשכוח לתת זמן ייבוש מספק. אני השארתי כ 4-5 ימים.

הנה התוצאה הסופית לאחר התקנת הגפנים בתוך הויוריום.

מכיוון שתכננתי שהטחבים יגדלו על הגזעים והגפנים הייתי צריך להניח שכבת מצע אשר יכולה להחזיק מים לאורך זמן ולכן, גם פה עשיתי שימוש בספאגנום יבש. על הספאגנום נקשור בסופו של דבר את הטחבים המיועדים.
קשרתי כמות נדיבה של ספאגנום לאורך כל הענפים/גזעים ( לא היה כיף  )כפי שרואים בתמונה הבאה

ואחר כך קשרתי את הטחבים.
עשיתי שימוש ב 5-6 סוגי טחבים טרופיים שאוהבים לחות ואור ( פרט לאחד שמסתבר שדווקא אוהב מעט אור ) ואפילו בג'אווה במקומות מסוימים.
פוזרו טחביות טרופיות ( גדולות וקטנות ) ושני סוגי קולמבולות ( SPRINGTAILS ) לעשות עבודות ניקיון.

מערכת ההתזה שנבחרה הפעם היא ה Exo Terra : Monsoon RS400
רציתי לנסות את המערכת הנ"ל שכן היא מתאימה בדיוק לויוריום אחד או שניים.
עד עכשיו אני מאוד מרוצה ממנה.

הנה מספר תמונות של המערכת בימיה הראשונים ( לפני כמעט שלושה חודשים )
לאחר שתילה של :
8 סוגי ברומליות (neoregelia )
8 סוגי סחלבים ( רובם מיניאטוריים )
5-6 סוגי טחבים טרופיים
2 סוגי פיקוס פומילה

והנה איך שהמערכת נראית נכון לאתמול :

והנה הסרט (ממליץ לכם לצפות בו ב HD 720p)

YouTube Video Thumbnail

דרך אגב, אם תהיתם מי יהיו הדיירים אז... הויוריום הזה עוצב במיוחד בשביל קבוצת הונטרימקולטוסים שלי./forums/topic/18991
אין לי ספק שהם יחגגו שם.
תמונות מהאכלוס ועדכונים יתווספו בהמשך.
זהו חברים, מקווה שמצא חן בענייכם ואם יש שאלות/הערות/הארות אל תתביישו.
עומר האוזר
מרשים ביותר!!
שאלה לגבי מערכת ההתזה-עד כמה שזכור לי, בד"כ אתה בונה לבד את המערכת והפעם השתמשת במערכת מוכנה. הבחנת ביתרונות\חסרונות כלשהם?
היא עושה עבודה מספיק טובה לדעתך?
הפייסבוק שלי:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001560175701

דף הפייסבוק של העמותה הישראלית לזוחלים, עשו לייק והשארו מעודכנים :)

http://www.facebook.com/israelreptiles
ממש יצירת אמנות!
אתה צריך להיות הפרזנטור של אקזוטרה בישראל.

יומני גידול ומעקב לבעלי חיים! כל המידע על החיות שלכם ביומן דיגיטלי השומר תיעוד גידול ומציגי גם סטטיסטיקות לאורך זמן, ניתן להוסיף מטפלים, להצמיד ספקי מזון, את הטרינרים של חיה שלכם, להוציא למכירה או למסירה בלוח סנייקס! ואפילו להעביר את היומן בעלות לבעלים החדש כדי שיוכל להנות מהמידע ההיסטורי ולהמשיך לעדכן!

תיאור Alt חסר

לוח חיות מחמד סנייקס! הלוח המקצועי ביותר לתחום החיות האקזוטיות ועוד...
מחפשים מזון לחיות אקזוטיות? כנסו ל-לוח לאיתור מזון לחיות אקזוטיות היחיד מסוגו בישראל!

מחפשים וטרינר? כנסו ל-לוח הוטרינרים שבאתר סנייקס!
הצטרפו גם לקבוצה של הקהילה שלנו בפייסבוק
😁 בקהילה למעלה מ- 17,000 מגדלים קבועים מרחבי הארץ!

תענוג לעיניים (כרגיל), ותודה רבה על הסיקור הנהדר! חייב להודות שהיו לי כמה שאלות שנבעו מההקדמה ובסוף הקריאה כולן נענו.
אהבתי את הרעיון של הגפנים.
תודה רבה על הפרגון חבר'ה,

אסף - בד"כ אני עושה שימוש בערכות של MISTKING ( לא בונה לבד :) ).
המערכות של MISTKING מצויינות אך הרבה יותר מגושמות.
בנוסף, במערכת של מיסטקינג יש לך די הרבה חלקים נוספים שתופסים מקום, למשל :
1. ספק כח חיצוני
2. מאגר מים חיצוני
3. טיימר חיצוני לקביעת מועדי התזה מראש

כל אלו תופסים לא מעט מקום ולעיתים גם יש לרכשם בנפרד.
ה MONSOON של EXO TERRA מגיעה עם כל הרכיבים מובנים ביחידה אחת שגם ניראית מאוד אלגנטית ובעיצוב נעים.

יש לציין שהיתרון הגדול של מערכות MISTKING ( אפילו הבסיסית ביותר ) הוא היכולת להריץ 10 מתזים ( לכמה ויוריומים ) במקביל לעומת ה MONSOON שתריץ 4-5 מקסימום ( מהנסיון שלי ).
בשורה התחתונה, מערכת ה MONSOON מצויינת למי שיש 1-2 ויוריומים ורוצה מערכת
PLUG & PLAY שעושה עבודה טובה ( במיוחד אחרי שדרוג הרכיבים בגרסא החדשה )
נ.ב את ה MONSOON ניתן להשיג בארץ ( במחיר לא זול לצערי בסביבות ה 800ש"ח+ ) ואת ה MISTKING ניתן להזמין דרך האינטרנט בלבד ( מקנדה ) והעלות כולל משלוח של המערכת הפשוטה ביותר תגיע ל 150$+

כרגע אני מאוד מרוצה מהמונסון למטרה לה היא מיועדת.

בן - אולי, לך תדע ;)

אסף ועידן - אני שמח שמצא חן בעיניכם.
עומר, סליחה שאני חופר לך בשירשור. מה אורך הפעילות הקצר ביותר שניתן לקבל ממערכת MONSOON ? אתה חושב שזה יכול להיות אפקטיבי גם בטרריומים של נחשים, שצריכים מין הסתם הרבה פחות לחות ורטיבות?
הפייסבוק שלי:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001560175701

דף הפייסבוק של העמותה הישראלית לזוחלים, עשו לייק והשארו מעודכנים :)

http://www.facebook.com/israelreptiles
עומר שלום
ממש כיף לראות את עוד אחת מיצירות הפאר שלך
אני חושב שאתה צריך להפוך את הבית שלך לפארק דו חיים
תודה על השיתוף.
אסף - ישנה אפשרות לקבוע את אורך ההתזות החל משניה אחת ועד לעבודה רצופה.
ראיתי לא מעט חובבי נחשים ( אם אני לא טועה פיתוני עצים ) שמשתמשים במערכות התזה בטרריומים.
מכיוון שנחשים אינו תחום הידע העיקרי שלי אני לא יכול לתת לך תשובה חד משמעית.
עצם זה שאתה יכול לקבוע משך התזה בשניות במספר אינטרוולים במהלך 24 שעות הופך את המערכת לשימושית למגוון רחב של זוחלים ( ובעלי חיים אחרים ) הזקוקים לאיזושהי רמה של לחות/רטיבות בסביבת המחיה שלהם.

כפי שציינתי, אני מאוד מרוצה מהמערכת עד כה.

אילן - תודה רבה לך על הפרגון
הבית שלי גם ככה כבר סוג של פארק לדו חיים ;)
אחרי שייבשת אותנו כל כך הרבה זמן, מגיע הפיצוי ההולם.
פשוט תענוג לראות את התמונות ולקרוא את התיעוד שלב אחרי שלב.
התוצאה הסופית מרשימה ביותר. מחכה לראות את הצפרדעים מקפצות שם.

תודה רבה
בואו לבקר בתירסים - www.TIRASIM.co.il
מהמם .

האם ידוע לך היכן ניתן לרכוש את המערכת MONSOON ?
האם ניתן לחבר אלייה בקר לחות על מנת לשמור על רמת לחות מסויימת ?