בארץ יש לך פחות הפרש בין יום ללילה בדרך כלל.
יש לך כמה אופציות:
1- לקנות פלקסווט(רק מחו"ל), לחווט לטרמוסטט איכותי(חובה) ושהוא ינהל את בקרת הטמפ'. הסכנה כאן היא שפלקסווט כברירת מחדל מתלהט יתר על מידה וחובה שימוש בטרמוסטט... אם מסיבה כזו או אחרת קורה משהו לרגש טמפ'(נופל לרצפה בטעות בלי לשים לב למשל), החום יעלה ויעלה עד שכול הזוחלים יתבשלו... מצד אחד, הרבה מגדלים בחו"ל איבדו ככה אוספים... מצד שני, כמות האנשים שאיבדו אוספים הם שבריר סטטיסטי קטן מאוד ביחס לכמות האנשים שכן משתמשים בהצלחה בזה.
2- לשרשר כאבל חימום ארוך לאורך כול הארונית, ולחבר אותו לטרמוסטט. (חיסרון- פוטנציאל לחימום לא אחיד, אולי לא מספיק שטח פנים יחומם אם האורך של הכאבל לא מתאים בול לארונית).
3- להניח משטח חימום נפרד לכול ארונית ולחווט בטרמוסטט, או מראש להביא משטחי חימום עם טרמוסטט מובנה(חיסרון- יקר).
4- רדיאטור... לרכוש זה לא יקר, אבל זה אומר לחמם את כול החדר, ובחשבון חשמל זה יורגש היטב. מה גם שזה תלוי במימדי החדר אם החימום יהיה אפקטיבי.
5- מיזוג. זה הפיתרון בהמון מקומות בחו"ל וגם כאן... מיזוג על חימום הוא משמעותית יותר זול מרדיאטור או מקירור במיזוג. שוב, מדובר בחימום חדר שלם עם זאת, ומותנה כמובן בנוכחות של מזגן.
אצלי הכל עם כבלים. מחוברים על שלושה טרמוסטטים- אחד לכל חלק. נוסף על זה אני מחמם את החדרון ל23 עם רדיאטור ומאוורר קטן מוריד את האוויר מלמעלה ככה שהטמפ' הכללית אחידה בכל החדר.
אגב, אם כבר נגעת בסוגי הטרמוסטטים- מסתובבים בארץ הטרמוסטטים-פולסים של רפטסטאט. אני ממליץ להימנע מהם- הם דורשים עודף אמצעי חימום שכן הם מפעילים את הכבל רק 50% מהזמן. זה שקניתי משמש אותי רק לאינקובטור- שם יש כבל 50W ואין בעיה של הספק. מה שכן, הם מדוייקים ואמינים.
נ.ב. אני מפחד משריפות :) לא מעז להשתמש בפלקסוואט.
אצלי יש כבלים(של "רנה) שיושבים במגרעת מתחת המגירות. כדי ליצור את זה דרוש מסור מיוחד. אני עשיתי את זה אצל תומר בקר שבנה את הארוניות.
באחת הארוניות, ששם התאים קטנים במיוחד אני משתמש בכבל 100 וואט וטרמוסטט פשוט של "היידור" (לא חושב שמוכרים כאלו כיום).
בשתי ארוניות שהתאים בהן גדולים יחסית אני משתמש בכבל 50 וואט וללא טרמוסטט, אבל הכבל פועל בחורף, רק כמה שעות ביום, וכל החדר עצמו מחומם.
אני זוכר שדיברנו על זה אסף, והפתרון של חדר מחומם גדול מדי בשבילי כרגע :) הנחשים נמצאים במרתף, ז"א שהטמפרטורה שם קרה משאר הבית ובטח מבחוץ, ובחורף זה יורד מ20 בקלות.
הבעיה האמיתית שלי היא העובדה שכל התרמוסטטים עובדים על מתח של 110 וולט והשקעים/תקעים שהם מקבלים הם אמריקאים, מה שידרוש מתאמים וממיר מתח שאני לא בטוח שלא יפגע במוצר/ביעילות שלו.
אני האחרון שיחסוך 100 שקל כשמדובר בחיים של החיות שלו, בטח כשהן עלו אלפי שקלים.
איפה ראית הרפסטט בארץ? לא הצלחתי למצוא בשום מקום.
לא, אל תעבוד עם כאלו שמיועדים ל110, רק ל220. יש בebay, או בחנויות ומגדלים בארץ, לא חסר. וכמו שאמרתי קודם, לא ממליץ על הרפטסטאט. עדיף טרמוסטט on\off על טרמוסטט פולסים. אם לא תמצא דבר איתי בפרטי.
אני משתמש בפלקסוואט בלבד. מכיוון שאני מגדל רק ברקים (racks) זה הפתרון הזול היעיל ולמען האמת גם בטיחותי למדי בעיני. כמובן שהכל נשלט ע"י בקר טרמפרטורה אמין שמסוגל להתמודד עם כמות המתח שצריך כדי לחמם ארונית שלמה.
עובד איתו כבר שנתיים ללא תקלות.
לגבי הערה של אורן כמובן שאני מכיר וגם ראיתי את מה קורה כשיש תקלה ובעצמי פתחתי על זה דיון לפני שקניתי. שורה תחתונה למרות שיש אמצעי חימום יותר בטוחים גם שם תקלה עלולה להצית שריפה חלילה. ומבחינתי ה"סיכון" שווה לחלוטין את התמורה.
ממליץ בחום על פלקסוואט
פולסים הוא לא טרמוסטט פרופורציונלי! הוא נותן פולסים ולא עבודה רציפה גם במידה והטמפ' רחוקה מאוד מזו המכוונת. כך שלמעשה אתה מנצל רק 25 וואט אפקטיביים בשימוש בכבל 50. טרמוסטט פרופורציונלי נותן פולסים כשהוא קרוב לטמפ' היעד ועבודה רציפה כשהוא רחוק ממנה.. כזה עדיין לא מצאתי במחיר סביר ומתאים לדרישות.. לצרכינו לדעתי מספיקים לגמרי טרמוסטטים און/אוף. לי יש כמה שמתאימים עד 800, ו1000 וואט. אחד נוסף אפילו מחווט הפוך (אפשר לעשות את זה עם אלו שבאים כפאנל..) כטרמוסטט קירור.
Zohar- הבעיה המרכזית היא שלכאבל ולמשטח חימום יש קצה גבול עליון שהוא אומנם גם גבוה, אבל לא גבוה כמו זה של פלקסואט שממש יכול להוביל להתלקחות והמסה של פלסטיק.
אז יש סכנה בכול אמצעי חימום, אבל רק פלקסוואט הוא אמצעי חימום שאסור להשתמש בו בלי טרמוסטט, ושיש לו פוטנציאל התחממות גבוה כול כך.
לווא דווקא מסכים איתך כאן. כמה שנים טובות עבדתי עם כבלי חימום ומשטחים בלי טרמוסטט... אם יודעים איך למקם אותם, הם מאוד בטוחים ואינם עולים על 32 מעלות. ההספק שלהם הוא יחסית נמוך(לא כולם, אבל אלה שבדרך כלל מתאימים לטרריום-שניים). כך שגם בשיא הם לא מסוגלים לגרום לנזק ממשי.