גנים(?) במופעים

שלום.

לפי מה שהבנתי יש 4 סוגי גנים(ניראה לי שזאת ההגדרה המתאימה):
דומיננטי.
רצסיבי.
דומיננטי לא שלם.
וקו דומיננטי.

והשאלה היא כזאת: איך אני יודע איזה מהגנים האלה שייך למופע מסוים?
(מדובר על כרכני תירס)

תודה מראש :)
האלבום שלי

http://www.snakes.co.il/Joomlasnakes/index.php?option=com_jfusion&Itemid=108&g2_itemId=13500

החיות שלי: כלבה, 3 חתולים, אקווריום מלא הגופים, קוקטייל, עכברים, חולדות, כרכן תירס נורמאל, קינג זכר בוגר וקינג סנייק נקבה בוגרת :)
ננסה לדייק: התכונות שמנית הן תכונות של אלל, כלומר, של עותק ספציפי של גן מסויים. למשל, הגן למלנין מייצר מלנין כאשר נמצא שם האלל (העותק) הנורמלי- זה שיש בטבע. כאשר יש שם אלל "דפוק" לייצור מלנין אנחנו קוראים לעותק הזה אלל לאלבינו. כאמור, לכל אחד מאיתנו (מלבד חיידקים, פטריות, זכרים של דבורים ועוד יוצאי דופן) נמצאים שני עותקים מכל גן (שני אללים- אחד בכל כרומוזום בזוג). כאן בא לידי ביטוי היחסים ביניהם. למשל- אם אמרנו שהאלל הנורמלי מכיל הוראות לייצור מלנין, הרי בנוכחותו הוא מספיק, ואין השפעה לקיום אלל נוסף לאלבינו- שמכיל סט הוראות "דפוק"... מספיק סט תקין אחד. במצב כזה נוכל להגיד שהאלל ה"נורמלי" (WT) לגן למלנין דומיננטי על האלל לאלבינו עבור אותו הגן. בכרכני תירס כמעט כל התכונות רצסיביות ביחס לאללים הנורמלים עבור אותם הגנים, אבל יש כמה זוגות אללים (עותקים חלופיים לאותו הגן) שמראים קו-דומיננטיות או דומיננטיות חלקית אחד ביחס לשני. דוגמאות: סטרייפ ומוטלי (כמו שהדגים יפה מייקי..), אלבינו ואולטרה.
כמובן שאלו זוגות של אללים לאותו הגן, ושניהם רצסיבים ביחס לאלל ה"נורמלי" לאותו הגן (זה שיש בטבע) כך שנחש יכול להיות הטרו לסטרייפ (עותק "נורמלי" ועותק "סטרייפ"), הטרו למוטלי (עותק "נורמלי" ועותק "מוטלי"), סטרייפ (שני עותקים "סטרייפ"), מוטלי (שני עותקים "מוטלי") או מוטלי - סטרייפ (עותק "מוטלי" ועותק "סטרייפ"). שני הראשונים יראו מופע "נורמלי", האחרון יראה מופע ביניים בין מוטלי לסטרייפ.
מקווה שזה עשה סדר ולא בילבל יותר..
תודה על התשובה :)
זה הבאיר לי כמה דברים:)

ויש לי עוד שאלה אני הבנתי שכימעט כול האללים הם רצסיבים לאלל הנורמאל.
ורציתי לדעת איזה מופעים מוכרים יש שהוכיחו שהם רצסיבים,דומיננטים,קו-דומיננטי או דומיננטים לא שלמים.
אני מבין שרוב המופעים הם רצסיבים למופע הנורמאל אבל נגיד שנתייחס כרגע למופעים בניפרד.
לדוגמא: בלאדרד, הוא דומיננטי רצסיבי או משהו אחר?
סנואו, הוא דומיננטי רצסיבי או משהו אחר?
הנרי, הוא דומיננטי רצסיבי או משהו אחר? וכו'...

תודה מראש למי שיענה :)
האלבום שלי

http://www.snakes.co.il/Joomlasnakes/index.php?option=com_jfusion&Itemid=108&g2_itemId=13500

החיות שלי: כלבה, 3 חתולים, אקווריום מלא הגופים, קוקטייל, עכברים, חולדות, כרכן תירס נורמאל, קינג זכר בוגר וקינג סנייק נקבה בוגרת :)
ההגדרה של האם גן הוא דומיננטי\רסציבי\קו-דומיננטי וכו' היא תמיד ביחס לאלל הנורמאל- ומכיוון שנתת את כול ארבעת האפשרויות, אזי שכול המופעים האפשריים נכללים בתוך אחת מההגדרות האלה.
"רציתי לדעת איזה מופעים מוכרים יש שהוכיחו שהם רצסיבים,דומיננטים,קו-דומיננטי או דומיננטים לא שלמים."- התשובה לשאלה הזו היא "כול המופעים".
טכנית, קיימים מופעים פוליגניים שהם תוצאה של רבייה סלקטיבית ולא של גן אחד או יותר בעלי מנגנוני תורשה חד משמעיים(אי אפשר לחזות סטטיסטית כמה מהצאצאים יפגינו את התכונה כי זה תלוי ביותר מאלל אחד).

אתה יכול ללמוד על הכול כאן:
/forums/topic/12535
אורן, גם מופעים סלקטיביים הם בגנים, פשוט ביותר מאחד (פולי-גנטי..).

את המושג גן טיפה קשה להגדיר, אבל ההגדרה הקולעת ביותר בעיני היא "כתובת" מסויימת בכרומוזום מסויים, במיקום מסויים על הכרומוזום.. אם נחזור לדוגמא המקורית, יכול להיות בכתובת מסויימת את ההוראות לייצור מלנין (אלל נורמלי) או הוראות פגומות לייצור מלנין (האלל לאלבינו). אבל לא יכול לשבת שם האלל ל"אנרי" למשל, פשוט מכיוון שהם יושבים במיקומים שונים ואפילו על כרומוזומים שונים. לכן אין טעם לדבר על היחסים ביניהם (בין אלבינו לאנרי בדוגמא זו) אלא רק על סכימה של מופע על מופע, או כמו שאנחנו קוראים לזה- שילובי מופעים. כרכן סנוא למשל, מכיל ארבע אללים שאינם האללים הנורמלים: שני אללים לאלבינו במקום שהיו אמורים להיות ההוראות לייצור הפיגמנט השחור (מלנין), ושני אללים לאנרי במקום בו היו אמורים להיות ההוראות לייצור הפיגמנט האדום..
בניסיון לשתף אתה עלול לבלבל.
בהודעה שלך דיברת על שני דברים נפרדים- אחד הוא מופע פוליגני, שכול מה שאמרתי נכון לגביו(מורכב ממספר גנים\אללים, שמיקומם או כמותם אינה ידועה, בלי חוקיות תורשתית קלאסית כמו "רסציבי\דומיננטי\קו-דומיננטי") ולכן לא צפוי כמו המופעים האחרים המורכבים מגנים בעלי חוקיות ברורה מול גרסאת הנורמאל שלהם.

הנושא השני הוא מופעים המורכבים מיותר מתכונה אחת(כאשר כול תכונה בנפרד מושפעת מאלל\גן בעל חוקיות ברורה מול הנורמאל, ובעלי השפעה מצטברת, אך צפויה ונפרדת.)

מעבר לכך שקיימים אללים שונים שנמצא כי הם יושבים על אותם לוקוסים\אתרים\כתובות- במקרה של כרכני תירס, אולטרה ואלבינו יושבים על אותו לוקוס וכאשר נפגשים, נוצר מופע האולטראמל.

יש קו שצריך לשמור עליו כשמסבירים- זהו לא אתר גנטיקאים, גם אני לא כזה.
צריך להסביר באופן שיהיה ברור לאדם לקרוא.

תזכור מה המטרה הראשית כששואלים שאלה כזו בפורום מהסוג הנ"ל- המטרה היא להבין אילו צאצאים יצאו בזיווג X מול Y, או איך להגיע למופע Z.
כול מה שקשור לשימוש בשפה מקצועית או כניסה מוגברת לפרטים עלולה לבלבל.

אני מוצא כי גם הקטע שאני כתבתי, שהוא ללא ספק בשפה "הדיוטית" ולא היה מספק אף עבודה אקדמית, מסבך את רוב קוראיו.
שים בפרספקטיבה את רמת העניין שלך לעומת רמת העניין של הקוראים, ותמצא את האיזון.
סורי אורן, אני בהחלט חושב שההסבר קולע למטרתו וההבנה לעומק של ההבדל בין גן לאלל הוא חשוב בחישוב אפשרי של צאצאים צפויים. לי יש זוג כרכני תירס במופע "גולד דאסט מוטלי" (מופע שכולל את האולטרמל שהזכיר אורן, ביחד עם הגן הנפרד לכרמל), ואני מוצא שקשה לי להסביר לאנשים מדוע שהם לא יתנו רק שכמותם בזיווג ביניהם ללא ההסבר המקדים על אלל ועל גן. מה גם, שלא כולם מגבילים את עצמם לטיפול וריבוי, ובעיניי ישאר הגידול פתח להבנה טובה יותר של הטבע שבחוץ- דרך לקרב אותו אלי.
גם בפעם הקודמת הוויכוח על מידת הפירוט התעורר כשדנו בזה בדיוק. בוא נסכים שלא להסכים ותן להתבטא באופן חופשי.. אני כמובן לא נעלב או משהו מטופש כזה, פשוט מיותר בעיני כל הדיון הצדדי. כשמנסים להסביר נושא שהוא טיפה קשה ולענות על שאלה ממוקדת שמשהו שואל, אין טעם להרפות ידיו של אף אחד שיש לו את הסבלנות להגיב. זו דעתי.
אני לא כול כך מבין את הבחירה שלך בטון מתקן בעניין המופע הפוליגני, לו היית קורא היית רואה די בבירור שההגדרה נכונה(וזה קורה די הרבה כשאני בוחר שלא להסביר את הדברים במונחים שאתה היית בוחר).

באשר לכניסה ולהעמקה לפרטים- מבחינתי עמוק מדי בהחלט יכול להיות יותר מדי.
ואני נשאר בדעתי שאתה נעול מדי על נקודת המבט שלך כאדם שלומד את התחום, ולא מצליח להתחבר לנקודת המבט שרלוונטית ל98% הנותרים שמהווים את עיקר הגולשים בפורום.

אז אני לא אומר אל תתעמק- אבל תעשה את זה בהדרגתיות, עם יותר פירוט, ובשרשורים שקצת יותר ברור שיש דו שיח רציני.

אנשים אינם מספיק אובייקטיביים כדי לשפוט אם ההודעות שלהם ברורות לכול עם ועדה- ההודעות שלי, שאתה ללא ספק מגדיר, ובצדק, מופשטות, עדיין מסבכות אנשים.

אז אין בעיה שתסביר כראות עיניך, כול עוד תכבד גם אתה את האופן השונה בו אחרים, ואני, בוחרים להגיב.
בהחלט מכבד.

**
קיימים מופעים פוליגניים שהם תוצאה של רבייה סלקטיבית ולא של גן אחד או יותר
כן של יותר מגן אחד. לא שלרגע חשבתי שאתה לא מבין את זה, אלא שחשבתי שהקורא שלך עלול שלא להבין ש ה כ ל בגנים.. גם התכונות עם החוקיות הפחות ברורה.. אין לי עיניין לתקן מישהו בניסוח..
הסיבה שגם ההודעות שלך מסבכות היא שהנושא מורכב, וקשה להסביר אותו בדרך פשטנית.. אם הייתי חושב על דרך כזו, הייתי מציג אותה..