האם התזונה בארץ באמת נכונה?

מצאתי ב youtube את הערוץ הבא:
http://www.youtube.com/user/sugarglidervet
והסתכלתי על כל הסרטונים שלו וכמו כן גם גלשתי לאתר של איגוד הוטרינרים האמריקאי לשוגר גליידרים ולפי המידע שמצאתי שם התפריטים בארץ פשוט ממש גרועים... ישנם אפילו שני סירטונים שהוא מדבר ספציפית על המזון:
YouTube Video Thumbnail

YouTube Video Thumbnail

באופן כללי האתר של האיגוד שלהם די מקצועי, לפחות בהרבה יותר מכל מה שקיים בארץ... אז לסיכומו של עניין: הגליידרים אמורים לחיות בין 12 ל-15 שנים אולם בארץ עקב המזון, נדיר שהם מגיעים לגיל 12 במצב בריאותי תקין והרוב נפטרים כבר עד גיל 10.
אז שאלתי היא האם יש משהו שניתן לעשות בנוגע לדבר?

בלי שום קשר באמת כדי לראות את כל הסירטונים שבערוץ (לא כולל את הסירטונים של פעולות ניתוח).
ברור שיש מה לעשות, תרגם את כל המידע שצברת לדף מידע מפורט בנושא תזונה ותעלה לאתר..
כן נשמח אם תתרגם לעברית ואני ידאג להעלות את זה לאתר הראשי

יומני גידול ומעקב לבעלי חיים! כל המידע על החיות שלכם ביומן דיגיטלי השומר תיעוד גידול ומציגי גם סטטיסטיקות לאורך זמן, ניתן להוסיף מטפלים, להצמיד ספקי מזון, את הטרינרים של חיה שלכם, להוציא למכירה או למסירה בלוח סנייקס! ואפילו להעביר את היומן בעלות לבעלים החדש כדי שיוכל להנות מהמידע ההיסטורי ולהמשיך לעדכן!

תיאור Alt חסר

לוח חיות מחמד סנייקס! הלוח המקצועי ביותר לתחום החיות האקזוטיות ועוד...
מחפשים מזון לחיות אקזוטיות? כנסו ל-לוח לאיתור מזון לחיות אקזוטיות היחיד מסוגו בישראל!

מחפשים וטרינר? כנסו ל-לוח הוטרינרים שבאתר סנייקס!
הצטרפו גם לקבוצה של הקהילה שלנו בפייסבוק
😁 בקהילה למעלה מ- 17,000 מגדלים קבועים מרחבי הארץ!

אוקיי אז זהו תרגום של החלק אשר קשור במזון אשר מופיע באתר של איגוד הוטרינרים האמקריאי לשוגר גליידרים ולאחריו אני אציין את הבעיות שקיימות למגדלים בארץ על פי זה:

90% מהבעיות הרפואיות הוא תוצר לווי של תפריט גרוע (5% נוספים אלה הם חבלות וה- 5% הנותרים הם כל שאר הסיבות הקיימות).

ריח רע שנודף מהם קשור ישירות למזון, שוגר שאוכל כראוי אמור להריח כמו גור כלבים נקי (שזה אומר שאין כמעט ריח) ואין צורך אף פעם בלקלח את השוגר בגלל הריח כי מקלחת לא תתן פתרון מעבר למספר שעות (ואם כבר הם לא ממליצים לקלח אף פעם).

ישנו אוכל גרגירים אשר מיועד לשוגר לגליידרים (ושלא מוכרים אותו כאן בישראל) שהוא אמור להוות 75% מהמזון, יש בארצות הברית יחסית הרבה חברות שמוכרות סוגים שונים שלו אבל לא כל הסוגים עומדים בתו תקן (בארצות הברית יש להם תו תקן בריאותי לשוגר גליידרים וכמו כן שם אדם חייב ברישיון ממשלתי על מנת למכור שוגר גליידרים מכיוון שאלה חיות עדינות). 25% הנותרים צריכים להיות פירות וירקות טריים (לא יותר כי אחרת השוגרים יתמלאו עליהם) אשר פעם ביומים מפזרים מעליהם תוסף ויטמינים לשוגרים. אין צורך בתפריט זה לתת להם חרקים או תולעים.

כמו כן ישנם תפריטים נוספים ללא אוכל גרגירים טובים לא פחות אולם חייב לבצע אותם בדיוק כי כל חוסר דיוק, אילתור או החלפת רכיב אחד ברכיב אחר "דומה" מביא לפגיעה ישירה בבריאות השוגר. התפריטים הממולצים הם:
Leadbetters, HPW, BML.
אני לא אפרט עליהם יותר מידי רק אומר שהם דורשים: תוספי מזון מיוחדים, חרקים, תולעים, פירות, ירקות וויטמינים (אותם ויטמינים מהמזון גרגירים).

עכשיו לבעיות שיש לנו בארץ:

לא מכורים בשום מקום מזון גרגירים בארץ אשר מיועד לשוגרים, האופציה לקנות באופן עצמאי לא משתלמת מכיוון שהמשלוח עולה הרבה יותר מאשר המוצר ועל מנת להכניס אותו לארץ צריכים אישור ממשלתי אשר עולה עוד כסף ולא בטוח שיאשרו אותו (למרות שהוא עומד בתקנים אמריקאים של מנהל המזון והתרופות).

הבעיות שקיימות בשאר המתכונים הם (מעבר למחיר) שהתוספי מזון הנוספים אשר הזכרתי מקודם, גם לא נמכרים בארץ.

בעיונת קטנטנה נוספת אשר קיימת לכל סוגי התפריטים היא שגם את הויטמינים המוזכרים לא מוכרים בארץ.

באתר גם מצויין שינם דיאטות אשר בנויות על 50% פירות וירקות והם מציינים במפרוש שזה יותר מידי, ופה בארץ מדברים על 75% פירות וירקות...

ובכן אני יודע שהודעה זאת סביר להניח לא תעזור לאף אחד מכיוון שפשוט בארץ אין לנו יכולת לעשות משהו בנידון בתור צרכנים פרטיים. הפיתרון היחידי שאני מצליח לחשוב עליו זה אם בית עסק שכבר עוסק בייבוא מזון לבעלי חיים יחליט לפרוס עלינו את כנפיו לייבא את הגרגירים והויטמינם, ולפי דעתי זה יהיה מאוד משתלם לבית עסק הראשון שיחליט להביא בגלל הסיבה הפשוטה שלא יהיו לו מתחרים...

כמו כן ישנו באתר גם הרבה מיידע על איך צריך להיות הכלוב שלהם, מה צריך להיות בתוכו, איך לנהוג עם שוגרים ועוד הרבה על כל דבר אפשרי בנושא של שוגרים.

דבר נוסף, ראיתי שכל וטרינר מכל מקום בעולם יכול להרשם בחינם לאתר ולקבל כמויות של מיידע על טיפולים, פתולוגיות, בדיקות ועוד בחינם, אז רצוי שהוטרינרים בארץ יתחילו לגלות עניין בנושא, כי המטרה היחידה של האתר היא לקדם את בריאות השוגרים באופן כללי בכל מקום.

ומשפט אחרון בנושא, שלחתי להם מייל אתמול בנושא התזונה והחוסר יכולת להרכיב להם תפריט בריא כאן בגלל אותם סיבות שפרטתי, אז ברגע שאני אקבל תשובה אני אפרסם אותה.

נ.ב.
כתובת האתר של אירגון הוטרינרים האמריקאי לשוגר גליידרים הוא http://www.asgv.org/
רק דבר נוסף קטן שנמצא באתר שם לגביי תזונה, ישנם מספר מזונות שאסור לתת לחלוטין:
כל מוצרי החלב (למעט טיפת יוגורט פירות דל שומן פעם ביומים)
שוקולד
פיצוחים (גרעינים, אגוזים, שקדים, בוטנים וכו')
זרעים
אני חושב שדווקא פירוט התפריטים הוא העניין הכי חשוב פה..
מעבר לזה ויטמינים וכאלה אתה יכול להזמין בeBay, תתפלא כמה מהר ונוח זה..
אגב, לפחות חלק מהמגדלים (שקונים ממני אוכל חי ולכן יוצא לי לשמוע הרבה מאד על זה), מכירים את העיניין ושומרים על מינימום של 60-70% חרקים במזון..
ובכן הסיבה שלא פירטתי את שאר התפריטים זה מכיוון שלא ניתן לקנות גם ב-ebay את כל המוצרים המתבקשים לתפריט אחד מלא, תמיד חסר משהו, ורק להרחבת העיניין, בדקתי גם ב amazon ועוד כמה, ובאתרים שכן יש את מה שצריך הם לא שולחים לארץ.
בוטרינריה כמו ברפואת אדם יש התמחויות... בלתי אפשרי שאותו וטרינר יתמחה ברפואה הספציפית של כול בעלי החיים כי אז בהכרח לא תהיה לו אפשרות באמת להיות מומחה לשום דבר אלא לדעת מעט על הכול...
מכיוון שתחום השוגרים לא כול כך חזק בארץ, מספר הוטרינרים שסביר להניח שישבו ללמוד ולהתמחות בהם הוא נמוך... זו לא ציפייה או דרישה מאוד הגיונית תמיד.

מה לגבי שימוש במזונות המסחריים שכן קיימים עבור מכרסמים אחרים? אולי תשלח את השמות של המזונות שכן קיימים לארנבים\שרקנים\ציפורים אפילו- ייתכן שעל בסיס מזון זה פלוס תוספות כאלה ואחרות, אפשר יהיה להרכיב תפריט טוב יותר... שווה להתייעץ עם אותם וטרינרים.

כול הכבוד על ההרחבה והלמידה את בעלי החיים שאתה מחזיק.
אורן, זה לא מכרסם והתזונה שונה בתכלית. למעשה המוות השכיח ביותר לחברה האלה נובע מהשם- סנאי דואה.. זה לא סנאי (חיית הכיס היחידה המשמשת כחית מחמד בארץ) ולזרעונים וגרעינים אין מקום בדיאטה שלו.. השמנים בזרעים לא טובים להם (הרבה חלבונים וקצת סוכרים, בגדול..)... מה שכן אתה צודק בגישה. כשנותנים תפריט צריך לתת אותו לא ע"פ מותגים (אפשר גם), אלא לפי חומרים ומשפחות חומרים, ואחוזים משקליים של כל אלמנט. כך אני בטוח שאפשר לבנות תפריט מאוזן גם בארץ על בסיס חרקים שונים (ולא רק זאופובוסים), ירקות, פירות, ותוספים וויטמינים שמזמינים מחו"ל.
אני יודע שלוטרינריה יש התמחויות וכאשר דיברתי על וטרינרים, התכוונתי לוטרינרים שמטפלים בחיות אקזוטיות. בקשר לקחת תפריט של חיה אחרת ועל זה להלביש תוספות זה מאוד לא פרקטי כפי שאסף ציין עקב רכיבים נוספים שקיימים במזונות אלו שהשוגרים לא אמורים לאכול.

בקשר להרכיב תפריט לבד, אני אחכה עוד מספר ימים לראות אם אקבל תשובה למייל ששלחתי להם לפני שאני אתחיל לשבור את הראש עם השוואות רכיבים וערכים תזונתיים לבד.
הקשר ביני לבין שוגר גליידרים זהה לקשר בין קטשופ למנקה חלונות.
הנקודה היא שכדאי לנסות לראות האם קיים מזון מסחרי כולשהו בארץ שעל בסיסו אפשר להוסיף דברים נוספים.
אם לא... אז הדרך לתפריט מאוזן תהיה יותר קשה אבל לא בלתי אפשרית.
לא צריך להסיק מסקנות לבד, תעזר בהם בחו"ל, אולי תופתע לטובה...
לי זה באמת לא משנה, אני לא מתכוון לגדל שוגרים... אבל מבחינה לוגית, רצוי קודם לנסות לאתר את הפיתרון הפחות מורכב והיותר בר קיימא.

לגבי חיות אקזוטיות... זה שם להתמחות כללית בטירוף. חיות אקזוטיות כולל פחות או יותר כול דבר שהוא לא כלב, חתול, סוסים ושאר חיות משק - זה עדיין -המון-.
הרבה וטרינרים מתוך רצון לעזור, או חלקם מרצון לקבל כסף לצערי, מנסים לטפל גם בחיות שהם פחות מכירים... ואז יש לך הוצאות מיותרות+תמותה.
מן הראוי שיהיה וטרינר שמתמחה בטיפול בבעלי חיים קטנים- וכאן... אין הרבה אנשים בארץ שמגדלים, אז זה קצת בעייתי.
בסדר, לעודד זה עדיין לגיטימי.
מצאתי רשימת פירות וירקות ממולצים, על פי ההוראות חצי מכמות הפירות והירקות צריכה להיות מרשימת הממולצים והחצי השני מרשימת הגיוון

פירות ממולצים:
תאנה
אשכולית לא כל יום
תפוז לא כל יום
פאפיה
אננס
סבראס
פטל שחור
לימון לא כל יום
ליים לא כל יום

פירות לגיוון:
פטל אדום
אגס
תות עץ
מנגו
קיווי
ענבי שועל
תפוח
בננה
קוקוס
אפרסק
מלון

ירקות ממולצים:
דלורית
כרוב
תרד
במיה
מנגולד
עלי לפת לא כל יום

ירקות לגיוון:
גזר
כרוב סיני
מלפפון
בטטה
אפונה ירוקה לא כל יום
דלעת
עגבניה עדיף ירוקה מעט

כמו כן הופיע גם רשימת המאכלים האסורים בפירוט:
כל פרי וירק אשר רוססו ולא נשטפו היטב
קפאין
כל דבר מקופסאות שימורים
מוצרי חלב למעט טיפת יוגורט פירות דל שומן לא כל יום
עירית
קקאו
אוכל לכלבים
כל דבר בעל רמת שומן גבוהה כולל פירות וירקות
אוכל מטוגן
שום
בצל
חרקים מהטבע
חסה מוקפאת
זרעים, אגוזים, שקדים, בוטנים וכו'
בשר מעובד (נקניקים, נקניקיות, בשר טחון קפוא, המבורגרים, קישקא וכו')
בשר חי פרט לחרקים חיים
ביצים חיות שלא עברו שום תהליך (תלוי בתהליך)
כל דבר בעל רמת זרחן גבוהה כולל פירות וירקות
רבס (סוג של צמח מאוד רעיל לשוגרים וציפורים אבל קיים בתערובות עלים)
מלח ומאכלים מומלחים
סוכר וכל דבר שהוסיפו לו סוכר
בשבוע האחרון עשיתי טלפונים לכל חברה שראיתי שמתעסקת בייבוא אוכל לבעלי חיים, היום עם חוות גרובר בקשר לייבוא אוכל גרגירים בשבילהם, היחידים שבכלל הראו נכונות כל שהיא, והם אמרו שיבדקו את הנושא, אבל אני חושב שאם הם יקבלו עוד מספר טלפונים מאנשים ששואלים על אוכל גרגירים בשבילהם אז הסיכוי שהם יסכימו לייבא יותר גדול. אז רבותי אם בריאות הגליידרים שלכם חשובה לכם אז תרימו טלפון ותתעניינו כדי שגם הם יתעניינו.

אני המלצתי להם שייבדקו על שתי החברות: http://www.sugarbears.com ו- http://www.vetspride.com, אולם ישנה נוספת טובה http://www.sugar-glider-store.com שלא המלצתי להם ויש להם אוכל גרגירים טוב (השלוש חברות האלו עומדות בקריטריונים של האירגון שדיברתי עליו בהודעות הקודמות). אם אתם ממליצים להם על החברה השלישית אז תדעו שמדובר על המוצר: Premium Sugar Glider Diet.

אז תרגישו חופשי לתרום כדי שהם ידעו שיש ביקוש.
בזאת סיימתי את האשכול הזה.
תודה על כל האינפורמציה
נראה אם אני או מישהו בפורום ימצא זמן ויערוך את זה למדריך מסודר.
😁

יומני גידול ומעקב לבעלי חיים! כל המידע על החיות שלכם ביומן דיגיטלי השומר תיעוד גידול ומציגי גם סטטיסטיקות לאורך זמן, ניתן להוסיף מטפלים, להצמיד ספקי מזון, את הטרינרים של חיה שלכם, להוציא למכירה או למסירה בלוח סנייקס! ואפילו להעביר את היומן בעלות לבעלים החדש כדי שיוכל להנות מהמידע ההיסטורי ולהמשיך לעדכן!

תיאור Alt חסר

לוח חיות מחמד סנייקס! הלוח המקצועי ביותר לתחום החיות האקזוטיות ועוד...
מחפשים מזון לחיות אקזוטיות? כנסו ל-לוח לאיתור מזון לחיות אקזוטיות היחיד מסוגו בישראל!

מחפשים וטרינר? כנסו ל-לוח הוטרינרים שבאתר סנייקס!
הצטרפו גם לקבוצה של הקהילה שלנו בפייסבוק
😁 בקהילה למעלה מ- 17,000 מגדלים קבועים מרחבי הארץ!

אסף: תפריט לשוגרים המכיל 60-70% חרקים הוא מזיק מאוד.
בייחוד אם הוא נותן להם כל מיני זחלי חיפושיות למיניהם שהם בעלי אחוז שומן גבוה מאוד!
ארבה זחלי משי ותיקנים הם אלטרנטיבות טובות (בעלות אחוזי שומן נמוכים יותר) אבל גם לא במינונים גבוהים! אחד כל יום מקסימום... גם צרצרים אפשר לתת רק צריך לשים לב כי צרצרים הם עתירים בזרחן ועל כן צריך לשים לב ליחס הסידן זרחן בתזונה.

Batz: כל הכבוד לך על היוזמה! אני מקווה מאוד שבקרוב נראה פה בארץ מוצרי מזון המיועדים לשוגרים.
אני אישית עובר את כל התהליך המפרך של להכין BML כל כמה שבועות בשילוב עם גידול כמה סוגים של חרקים בבית, הכנת סלט ירקות ופירות כל ערב והזמנת ויטמינים ומינרלים של Rep-Cal מאמזון.
מה שאמנם הרבה עבודה אבל הוכח כתפריט מלא ומאוזן למי ששומר עליו - הכל עניין של משמעת עצמית (ויכולת השכנוע שלך לגרום לשוגרים לאכול בדיוק את מה שאתה נותן להם :)

לגבי וטרינרים - יש וטרינרית בבית החולים בבית דגן שעשתה התמחות בחיות אקזוטיות בחו"ל (היחידה בארץ עד כמה שידוע לי שמוסמכת רשמית) שטיפלה כבר בעבר בשוגרים בחו"ל וגם בשוגרים שלי בארץ.