מי רוצה להיות Breeder ?

ברידר (Breeder - נקרא בעברית מגדל או מרבה) הוא מי שמגדל חיות (ובמקרה שלנו זוחלים) בין השאר לצורך ריבוי.
הברידר מחפש להשביח את המין אותו הוא מגדל, במטרה להגיע לצאצאים יפים יותר או מיוחדים יותר.
ההשבחה יכולה להיעשות בכמה דרכים:
1. ע"י ריבוי סלקטיבי שמטרתו להביא פן מסויים של המופע לרמת קיצוניות גבוהה ביותר.
2. ע"י שילוב של גנים שהשפעתם ידועה על מופע הנחש.
3. ע"י שילוב של שתי האפשרויות הראשונות.

אנסה לתת הצצה לעולמו של הברידר, באמצעות סיפור הנוגע לכרכן תירס במופע מוטלי-שלג (Snow-Motley) אשר בקע אצלי העונה.
למי שלא מכיר, המופע מוטלי-שלג נוצר משילוב של 3 תכונות גנטיות: מוטלי (Motley), אלבינו (Amelanistic) ואנרי (Anerythristic).

הסיפור מתחיל בנקבה במופע טבעי (Normal) וזכר במופע אלבינו (שבדיעבד, הסתבר שהינו נשא לתכונת המוטלי ולתכונת האנרי).
הזוג הנ"ל זווג בעונת 2006 והצאצאים היו כמצופה במופע טבעי. מאחר והאב היה אלבינו, אז היה ברור שהצאצאים הינם הטרו לאלבינו. זיווג זה הוכיח לי בוודאות שהאם אינה הטרו לאלבינו (שאם לא כן, לפחות חלק מהצאצאים היו יוצאים במופע אלבינו). מהזיווג הנ"ל השארתי אצלי את אחת הנקבות וגידלתי וטיפחתי אותה במטרה לזווגה עם האלבינו (אביה).

כעבור שנתיים (בעונת 2008) היא הגיעה למימדים הנכונים ואכן זיווגתי אותה עם האב. הציפיה היתה לקבל צאצאים שמחציתם יהיו במופע טבעי ומחציתם במופע אלבינו, אך בפועל היתה הפתעה מאד נעימה (עליה כתבתי כאן) ומלבד צאצאים במופע טבעי ואלבינו, בקעו גם צאצאים במופע אנרי, מוטלי, שלג, מוטלי-אלבינו ומוטלי-אנרי.
זיווג זה הוכיח שהזכר (האלבינו) הינו נשא לתכונת המוטלי ולתכונת האנרי וכי תכונות אלה עברו אל הנקבה (הבת שלו). מהזיווג הנ"ל השארתי אצלי נקבה במופע מוטלי-אנרי (שהינה הטרו לאלבינו) וזכר מוטלי-אלבינו (שהינו הטרו לאנרי בסבירות של 67% בלבד). הצמד הנ"ל גודל וטופח במטרה להגיע באמצעותם לכרכן תירס שישלב את שלושת התכונות - כלומר, מוטלי-שלג.

בעונת 2010 הצמד הנ"ל הגיע למימדים הנחוצים לצורך ריבוי. העדפתי לא לזווגם אחד עם השני, מאחר ולא הייתי בטוח שהמוטלי-אלבינו (הזכר) הינו נשא ודאי לתכונת האלבינו. במקום זה בחרתי לזווג את המוטלי-אנרי (הנקבה) עם אביה (האלבינו) שכעת ידעתי בודאות שהינו נשא לתכונות מוטלי ואנרי. הסטטיסטיקה צפתה ש- 1/8 מהצאצאים יהיו מוטלי-שלג.
במקביל זיווגתי את המוטלי-אלבינו עם אימו (שכאמור, הינה נשאית למוטלי, לאלבינו ולאנרי). הסטטיסטיקה במקרה זה נתנה סיכוי של 1/24 לכך שיצא מוטלי-שלג.

למרות הסיכויים הגבוהים יחסית, הזיווג הראשון לא הניב מוטלי-שלג, אך דווקא הזיווג השני הפתיע והניב מוטלי-שלג אחד יפיוף, כפי שאפשר להתרשם מהתמונות (הלא כל כך מוצלחות) הבאות:

למרות מיוחדותו, יתכן שיש כרכני תירס פשוטים ויפים יותר מהמוטלי-שלג. עם זאת הדרך שנעשתה עד לבקיעתו (שראשיתה בשנת 2003 !!! עם רכישת ההורים המקוריים) היתה בהחלט מעניינת ומרגשת.

כמובן, שיכולתי לרכוש כרכן תירס במופע מוטלי-שלג, אך אין מה להשוות בין מוטלי-שלג שקנית למוטלי-שלג ש"עשית".

זה לא חוכמה לרכוש זוג כרכני תירס במופע בליזארד (שזה בעיני אחד הנחשים היפים ביותר) ולהוציא מהם בליזארדים צעירים. כידוע, בזמנו רכשתי זוג בליזארדים והשנה היתה לי בקיעה של בליזארדים. אני חייב להודות שהתרגשתי הרבה יותר לראות את המוטלי-שלג בוקע.

מקווה שנהניתם,
בואו לבקר בתירסים - www.TIRASIM.co.il
מרתק ביותר, תודה על השיתוף

יומני גידול ומעקב לבעלי חיים! כל המידע על החיות שלכם ביומן דיגיטלי השומר תיעוד גידול ומציגי גם סטטיסטיקות לאורך זמן, ניתן להוסיף מטפלים, להצמיד ספקי מזון, את הטרינרים של חיה שלכם, להוציא למכירה או למסירה בלוח סנייקס! ואפילו להעביר את היומן בעלות לבעלים החדש כדי שיוכל להנות מהמידע ההיסטורי ולהמשיך לעדכן!

תיאור Alt חסר

לוח חיות מחמד סנייקס! הלוח המקצועי ביותר לתחום החיות האקזוטיות ועוד...
מחפשים מזון לחיות אקזוטיות? כנסו ל-לוח לאיתור מזון לחיות אקזוטיות היחיד מסוגו בישראל!

מחפשים וטרינר? כנסו ל-לוח הוטרינרים שבאתר סנייקס!
הצטרפו גם לקבוצה של הקהילה שלנו בפייסבוק
😁 בקהילה למעלה מ- 17,000 מגדלים קבועים מרחבי הארץ!

באמת אבל באמת מדהים

מכור לחיות!. רוצה כל הזמן עוד
מגדל מתקדם+ מגדל: זוג בואות הוג איילנד קרוס הטרו לאלבינו בנות שנה
פיתון מתכדר בן חצי שנה
כרכן תירס בן שנתיים
כרכנית תירס בת חודשיים+
מור סעדון
מסכים איתך ומקוה שגם אני אפרט כאן תרכיש
דומה בשנת 2015 .
אני מאוד מפרגן לכול פרוייקט שמתנהל בארץ.
לגבי ה"לא חוכמה לרכוש ולהרבות"- לא יודע, זו די הדרך היחידה להגיע לפרוייקט משמעותי בזמן סביר.
אם כולנו היינו מתחילים מההתחלה ולא עושים שימוש בקדמה שנעשתה עד כה, בוא נאמר שהקצב היה מאוד איטי.
עם זאת אני בהחלט יכול להעריך את ההרגשה שמופע שיצרת לאורך זמן על ידי שילוב הטרואים הוא מרגש יותר מאשר הגעה לתוצר תוך ריבוי בודד.
יפה מאוד, ובהצלחה.