כיסנאי דואה - שוגר גליידר - דף גידול מורחב
כלוב בגודל של 20X20X20?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!?!?!?
אם לא התמונה הייתי בטוח שזה טעות תמימה לחלוטין של תרגום מאמר אמריקאי בו מדברים על אינצ'ים ולא מתרגמים לסנטימטר בטעות אבל התמונה של הכלוב מעל מסגירה כי זו טעות מחרידה!
אפילו כלוב של 20X20X20 אינצ' = 51X51X51 ס"מ (גדול פי 16 בנפח!!!) ניתן בתור המינימום של המינימום שצריך לשוגר בודד וגם זה בנחה ששוגר בודד (בגלל צרכי אינטראקציה חברתית) יוצא מהכלוב למשך שעה לפחות כל יום.
כלוב של 20X20X20 ס"מ הינו לא יותר מכלוב העברה למשך כמה שעות לכל היותר!
יש עוד כמה אי דיוקים וטעויות אך מרביתם הם כתוצאה ממחקר הולך ומעמיק על תזונה והרגלים חברתיים של שוגרים בפרט ופוסומים בכלל אשר נעשים בגני חיות ואוניברסיטאות באוסטרליה. (הידע שלנו מעמיק ומשתנה משנה לשנה).
זה בושה למי שמחזיק שוגרים בכלוב של פחות מהמינימום הרשום ומי שבאמת אוהב חיות לא יסתפק בלפחות פי שניים...
ראבק לכו תקנו כלוב תעופה לציפורים במידות של 60X50X165 ב-500 שקל ותנו לחיות המסכנות שלכם קצת מרחב לחיות בו.
סתם להשוואה - זה בערך מה שכלוב של 20 ס"מ מרגיש לשוגר:

קודם כל רק כדי להבהיר מה הרקע שלי בנושא שלא תחשבו שאני סתם מבלבל את המוח:
אני מגדל שוגרים כבר כ- 5 שנים (מאז שחזרתיי מהטיול שאחרי הצבא באוסטרליה והתאהבתי בכל יונקי הכיס).
הם התרבו אצלי פעמיים עד שהבנתי שאין לאף אדם יחיד (עם עבודה וחיים) מספיק זמן ביום כדי לטפל ביותר ולא הייתי מוכן למכור את הגורים בעד שום דבר (לצערי מעטים האנשים שמוכנים לתת לשוגרים את התנאים הדרושים להם) ולכן הגעתי למסקנה שהפתרון היחיד הוא סירוס שני הזכרים שלי.
לפני שקניתי את השוגרים שלי ביצעתי עבודת מחקר של כ- 4 חודשים שכללה קריאת מחקרים שיחות עם וטרינרים גלישה בפורומים מקצועיים בחו"ל וכו'. מאז ועד היום אני מגלה דברים חדשים עליהם שלא ידעתי...
כל ההערות שלי הם על סמך ידע שצברתי במחקר זה והניסיון האישי שלי.
רוצים לדעת אם בכלל להמשיך לקרוא או לוותר מראש על שוגרים? תענו על שאלון קצר ותראו בעצמכם...
http://homepage.ntlworld.com/kirsty.williams7/html/suitabilitytest.html
הנה כמה תיקונים משמעותיים יותר או פחות למאמר החצי מקצועי - חצי אינטרסנטי הזה:
1. שוגרים לא חיים רק בפפואה ני גיני ודרום אוסטרליה. הם חיים בכל החוף המזרחי של אוסטרליה, בצפון בפפואה ניו גיני ואינדונזיה. (תאמינו לי הייתי שם וראיתי אותם - יצורים חמקמקיים ביותר), אפילו תת המין המסויים שאולי מדובר עליו חי בכל החוף המזרחי.
2. שוגרים הם לא חיות מחמד טובות בכלל. זו עובדה. לצערי כשלוקחים מאמר ממישהו שפרנסתו תלוייה ברבייה ומכירת שוגרים ברור שהוא יסלף את האמת. אי אפשר לאלף אותם, הם ערים כל הלילה, דורשים צומת לב כל יום, לעיתים קרובות תוקפניים כלפי זרים (ולכן קשה לתת אותם לבייבי סיטר אם טסים לחו"ל כמו שאפשר עם כלבים), הם נורא מלכלכים, הם רעשניים בלילה, זכרים בוגרים מינים שלא סורסו מפיצים ריח רע (לחלק מאנשים זה מאוד משנה) יש להם דרישות מאוד קפדניות לגבי התזונה, ואם יש להם בעיה בריאותית צריך לחפש בנרות וטרינר שיודע משהו עליהם.
הנה 8 סיבות מפורטות למה לא לקנות שוגר: http://www.mynasga.org/sugarglider_dosugarglidermakegoodpets.htm
3. התקשורת של שוגרים הרבה יותר מסובכת מ- 4 קולות. כל מי שמגדל שוגר (מוכתם באמת) יודע שיש הרבה יותר וגם כל קומבינציה אומרת משהו אחר. הנה מאמר בנושא עם הקולות:
http://www.mynasga.org/sugarglider_dosugarglidermakegoodpets.htm
4. הריחות שהזכר מפריש באים מ- 4 בלוטות לפחות - ראש, חזה וידיים. הם מסמנים חפצים בעזרת הבלוטות בידיים ובחזה וחברי להקה בעזרת הבלוטה בראש. אם השוגר הזכר שלך באמת מוכתב הוא יסמן גם אותך כחבר בלהקה. אמנם זה נכון שסימון מוגבר מתבצע בזמן החיזור אבל סימון טריטוריה (גם באמצעות שתן) וסימון חברי להקה מתבצע כל השנה.
5. שוגרים לא "רוכשים חברים מאוד מהר"! להקה מבוססת של פרטים בוגרים תתנהג ב- 2 צורות: אם הפרט החדש הוא נקבה בד"כ הנקבות בלהקה יריבו איתה. אם זה זכר הזכר אלפא (ובד"כ יחיד) יכנס בו...
הדרך הטובה ביותר ליצירת להקה זה אם מגדלים אותם מגיל מאוד קטן יחד או אם חלק מהלקה הם צאצאים שנולדו לתוך הלהקה.
כמובן שכל להקה והדינמיקה שלה וגם כל שוגר וההתנהגות הספציפית שלו.
6. "אכלוס של גליידרים הוא קל יחסית, כיוון שאינם חיות מלכלכות ויש להם דרישות נוחות יחסית."?! הם חיות מלכלכות מאוד! אני מוצא חלקי אוכל בגובה מטר וחצי שניים מהכלוב כל יום. בייחוד אם מאכילים בפורמולות המיוחדות עבורם אם מתיזים את זה לכל עבר. תתכוננו לנקות כל יום גם את הכלוב וגם את הסביבה שלו.
7. "שיני הגליידר לעולם לא מפסיקות לגדול" - שטות מוחלטת! שיני שוגרים (שהם דרך אגב לא מכרסמים כמו שאפילו חלק מהוטרינרים בארה"ב חושבים מבורות מוחלטת) הם כמו של בני אדם. הם גדלות בצעירותם, מפסיקות לגדול וזה מה שהשוגר נשאר איתו. הסיבה שהם נהנים לנשוך ולקרוע קליפות של עץ זה כי בטבע הם משתממשים בשיניים החדות שלהם כדי לפצוע עצים מסויימים וללקק את השרף.
8. אם מחזיקים שני זכרים באותו כלוב - גם אם הם בני משפחה/גדלו יחד, רצוי לשים שתי קופסאות שינה או פאוצ'ים למקרה והם רבים וצריכים קצת "מרחב לנשום".
9. יותר ויותר מחקרים מראים כי התזונה שלהם יותר נוטת לכיוון ה- 50% חלבון מן החי ו- 50% פירות ירקות שבד וכו'.
צריך לשים לב ששוגרים חייבים לקבל בתזונה שלהם חרקים (ולא כמו שרשום רק בתור איזה "ממתק"). וגם בחרקים רצוי לגוון - (שחרוריות קמח הגדולות, תיקנים, ארבה...). מי שלא מסתדר עם תזונה כזו לחיית המחמד שלו שלא יקנה שוגרים.עוד משהו להימנע ממנו באופן מוחלט זה מלח. אסור להם שום דבר ממולח. וגם כ דבר שיש בו תוספת סוכר.
תמיד תזכרו שגיוון המזון הוא מפתח לתזונה מאוזנת.
לשים לב כי אם אתם לא מוסיפים סידן לתזונה של השוגרים תצטרכו לנטר באופן מאוד מדוייק את היחס בין הסידן (Ca) לזרחן(P) - (יחס של 2 סידן : 1 זרחן). ניתן לתת להם גם תוספי ויטמינים.
טיפ: את הסידן הם יאכלו רק אם זה על משהו שהם אוהבים לאכול כמו ביצה קשה או חרקים
10. הזכר לא משחק שום תפקיד בהאכלת הגורים! כמו כל יונק כיס אחר שאני מכיר הגורים שותים את חלב אמם באופן בלעדי וכשהם נגמלים הם מתחילים לצאת עם האמא לחפש אוכל ביערות. רק תזונה נכונה מאוזנת ועתירת סידן לאם תספק תזונה טובה לגורים.
לסיכום לא הייתי סומך אף פעם על מישהו שיש לו אינטרס כלכלי מובהק. הוא "ייפה" כל דבר שקשור בקשיים של גידול חיה אקזוטית כמו שוגר.
שלא תבינו אותי לא נכון אני אוהב את השוגרים שלי כמו ילדים (לא הייתי עוזב אותם בעד שום דבר) והם מקבלים גם יחס בהתאם אבל כמו ילדים הם הרבה אחריות כאב ראש ויתורים עבודה וזמן.
מי שלא מוכן לאחריות של כלב שלא יחשוב ששוגר זה יותר טוב. ברוב המקרים כלב יותר קל להחזיק.
לצערי אחד ממקורות המידע הטובים שהיו באינטרנט על שוגרים: International Sugar Glider Association סגרו את האתר שלהם לפני כשנה.
אם אתם רציניים לגבי רכישת שוגרים תתחילו לעשות מחקר מקיף יותר באינטרנט (בארץ לצערי המידע די דל ולא מקצועי), לכו למישהו שמגדל אותם כמה שנים ולא מעוניין למכור לכם ותשאלו שאלות, תהיו מוכנים להוצאות כספיות לא מעטות (אוכל, כלוב, צעצועים, כלים, עצים, וטרינר) ולא מעט זמן השקעה.
לדעתי אלא אם יש תמיכה מלאה בבית מההורים/אחים בוגרים לא הייתי קונה שוגר לפני סיום צבא וטיול לחו"ל כי מכירת שוגרים בוגרים המורגלים לאדם מסויים זה נושא בעייתי.
אחרי 5 שנים השוגרים שלי עדיין נושכים את אמא שלי אם היא מכניסה יד לכלוב שלהם ופולשת להם לטריטוריה!
אה כן - ותהיו מוכנים להרבה נשיכות, שריטות והשתנות :)
וגם להשחטות רכוש דרך אגב... השוגרים שלי הרסו לי את כל הריפוד של המיטה, רמקולים, אוזניות סטודיו, העיפו עציצים עשו חורים בריהוט ומה לא...
כמה תוספות למאמר (טיפים ועצות):
1. מי שאלרגי לאבק או חרקים (בבדיקת אלרגיה תת-עורית סטנדרטית זה "כרדית האבק" ו"תיקן") שלא יחזיק את השוגרים על ידיים חשופות אחרי שהם טיילו במקום מאובק או אכלו חרקים. הם יכניסו את האלרגן ישר מתחת לעור יחד עם הציפורניים החדות שלהם ואם תזכו בידיים מגרדות ואדומות.
2. מי שהשוגרים שלו לא מטפסים מספיק על עצים והציפורניים שלהם גדלות למצב לא ברי של חצי ירח (נפוץ בעיקר ברגליים האחוריות) ייאלץ לגזום להם את הציפורניים. זוהי משימה לא נעימה במיוחד - לא לכם ולא לשוגרים אבל חייבת להתבצע אחרת יכולה להיווצר דלקת. שימו לב שדבר כזה צריך להעשות ע"י מי שיודע מה הוא עושה!!!
קציצה לא נכונה של הציפורניים יכולה לגרום נזקים קשים לשוגר!
יש לקצוץ רק את הקצה של שתיים מאצבעות הרגליים. הבוהן ברגל היא חסרת ציפורן ושתי הציפורניים הקיצוניות לצד השני (מנוונות טיפה) גם כן לא גדלות אך משמעותיות ביותר לבריאות השוגר!
ציפורניים אלו משממשות לסירוק הפרווה (יחד עם השיניים) וכך במניעת פטריות ומחלות עור.
שוגר שצפורניים אלו נקצצו לו עלול לחלות תוך חודשים אחרים ובמקרים חמורים אפ למות מפטריות בעור!
3. מי שרוצה להכניס ללשוגר עץ טבעי לכלוב שישים לב כי טפילים מסויימים עלולים לבוא יחד עם העץ ולגרום לסיבוכים מיותרים. ככלל אצבע - כל דבר שנלקח מבחוץ עובר אצליי חיטוי בפולידין רפואי ואח"כ הרתחה וייבוד בשמש כדי לוודא שאין עליו שום "טרמפיסטים". אני מכיר מישהו שהשוגר שלו איבד זנב לטפילים שהגיעו כך וגם כמעט מת.
4. כמו שבכל גני החיות הטובים בעולם עושים - תאתגרו את השוגרים שלכם בכל מיני חפצים חדשים בכלוב (רק קחו דקה לחשוב אם אין משהו שעלול להזיק לפצוע או להבלע) בייחוד בשילוב עם אוכל כדי להעסיק אותם עוד כמה שעות בשבוע בפעילות נוספת. בדיוק כמו שהכלב שלכם אוהב איזה משהו לשחק איתו גם השוגרים שלכם צריכים אתגרים (הכלב לפחות יכול לבוא ולנבוח עליכם כשהוא רוצה לשחק).
באינטרנט של מגוון רעיונות למשחקים בטוחים לשוגרים.
5. במידה ואתם לא מעוניינים ביותר גורים או לחילופין מחזיקים רק זכרים ולא מעוניינים במריבות החוזרות ביניהם על טריטוריה וסימון כל מקום ודבר שבהישג ידם או זרם השתן שלהם - הפיתרון הינו סירוס. (לא ניתן לעקר נקבות עקב המימדים שלהן). סירוס מתבצע ב- 2 שיטות עיקריות: האחת ע"י חיתוך ליזר של כל שק האשכים (לא ממליץ לעשות את זה כירורגית ללא לייזר כי זה יכול לגרום לכל מיני בעיות) - זוהי האופציה היותר מקובלת היום בקרב וטרינרים המתמחים בחיות אקזוטיות. האופציה השניה הינה חתך וקשירה של צינור הזרע והוצאת האשכים משק האשכים ע"י חיתוך קטן.
מהניסיון שלי האופצייה השניה יוצרת סטרס מינימלי על השוגר וההחלמה מהירה.
לגבי האופצייה עם הליזר אני לא יכול להעיד מניסיון אישי אך ע"פ וטרינרים מומחים אופציה זו עדיפה מ- 2 סיבות: הראשונה הא פשטות הניתוח והדיוק הרב. השניה היא שכריתה מוחלטת של שק האשכים בליזה משאירה פצע מינימלי והשארת שק האשכים יכול בתוצאה מהתעסקות חוזרת ונשנית של השוגר (עד כדי השחטה עצמית ע"י כרסום) לגרום לאינפקציות וסיבוכים.
בארץ קיים תמיד וטרינר מומחה לחיות אקזוטיות בבית החולים הוטרינרי בבית דגן.
6. במידה ויש ברשותכם שוגר שאתה לא יכולים יותר להחזיק ואין אדם שמוכן לקחת אותו מכל מיני סיבות, אף פעם אל תשחררו אותם בטבע. אנחנו לא צריכים עוד משבר אקולוגי בארץ בעקבות זנים מיובאים. זה כבר קורה בלונדון עם שוגרים לפי מה ששמעתי לפני איזה שנתיים...
7. טיפ אחרון שכמעט שחכתי: אם חס וחלילה השוגר שלכם חולה או צריך לקבל תרופות בנטילה אוראלית (דרך הפה) והם נמנעים מלקבל את התרופות יש טריק קטן שפיתחתי כדי להאכיל אותם בכל דבר. קחו חתיכה קטנה של אבוקדו (הם מתחרפנים מזה) ממש בשל ותמעכו את זה יחד עם התרופה. הם יבלעו את זה בלי לחשוב פעמיים. אבל תזהרו לא לתת להם אבוקדו לתקופות ארוכות או המינונים גבוהים מכיוון ולמרות שיש בזה הרבה ברזל שבריא להם אבוקדו הוא עתיר בשומן ומזיק בכמויות גדולות (אם אני מפנק אותם כל אחד מקבל חתיכה של חצי מהציפורן של הזרת).
זהו! חשבתי שאני אכתוב כמה מילים ובסוף יוצא שכתבתי ממש מאמר השלמה...
אני מקווה שהמידע שנתתי פה יעזור לכם להחליט אם שוגר הוא החיה הנכונה עבורכם ואם כן אז איך לטפל בהם בצורה נכונה ואחראית.
דניאל בן-הודה
לדעתי שווה לערוך את זה ולחדש את המאמר על השוגרים, בן המנהל הראשי יכנס בקרוב ויסביר לך איך לעשות את זה, במידה ואתה מעוניין.
לצערי 99% מהאנשים לא מודעים למה הם נכנסים והבעיה הגיעה למימדי אסון בארה"ב.
שם קיימים מגדלים רבים של שוגרים ולכן הרבה חנויות מחמד שאין להם מושג בשוגרים מוכרות אותם בלי הדרכה מסודרת ללקוח.
היום המצב שם הוא שיש עשרות בתי מחסה לשוגרים שננטשו כי אף אחד לא מוכן לקחת אותם...
ברגע שאני אסיים את תקופת המבחנים אני מבטיח לכתוב מאמר רציני ומקיף עם כל המידע העדכני ביותר בנושא גידול שוגרים.
יומני גידול ומעקב לבעלי חיים! כל המידע על החיות שלכם ביומן דיגיטלי השומר תיעוד גידול ומציגי גם סטטיסטיקות לאורך זמן, ניתן להוסיף מטפלים, להצמיד ספקי מזון, את הטרינרים של חיה שלכם, להוציא למכירה או למסירה בלוח סנייקס! ואפילו להעביר את היומן בעלות לבעלים החדש כדי שיוכל להנות מהמידע ההיסטורי ולהמשיך לעדכן!

לוח חיות מחמד סנייקס! הלוח המקצועי ביותר לתחום החיות האקזוטיות ועוד...
מחפשים מזון לחיות אקזוטיות? כנסו ל-לוח לאיתור מזון לחיות אקזוטיות היחיד מסוגו בישראל!
מחפשים וטרינר? כנסו ל-לוח הוטרינרים שבאתר סנייקס!
הצטרפו גם לקבוצה של הקהילה שלנו בפייסבוק
😁 בקהילה למעלה מ- 17,000 מגדלים קבועים מרחבי הארץ!
Daniel_Bאני אשמח לעזור כמה שיותר לפורום הזה.אתה מוזמן להשתמש במידע שבאתר וביחד אם הידע שברשותך לכתוב דף גידול חדש לגמרי ולעלות אותו לפורום
לצערי 99% מהאנשים לא מודעים למה הם נכנסים והבעיה הגיעה למימדי אסון בארה"ב.
שם קיימים מגדלים רבים של שוגרים ולכן הרבה חנויות מחמד שאין להם מושג בשוגרים מוכרות אותם בלי הדרכה מסודרת ללקוח.
היום המצב שם הוא שיש עשרות בתי מחסה לשוגרים שננטשו כי אף אחד לא מוכן לקחת אותם...
ברגע שאני אסיים את תקופת המבחנים אני מבטיח לכתוב מאמר רציני ומקיף עם כל המידע העדכני ביותר בנושא גידול שוגרים.
את אותו דף אני יעלה לפורטל האתר (בזמני החופשי (שאין לי ממש) ) 😎
תודה לדניאל - הוא כותב מעולה ומאוד מקיף
אני חושב שהוא כתב את הדף גידול הכי מורחב והכי טוב שיש בעברית ברשת
😁
יומני גידול ומעקב לבעלי חיים! כל המידע על החיות שלכם ביומן דיגיטלי השומר תיעוד גידול ומציגי גם סטטיסטיקות לאורך זמן, ניתן להוסיף מטפלים, להצמיד ספקי מזון, את הטרינרים של חיה שלכם, להוציא למכירה או למסירה בלוח סנייקס! ואפילו להעביר את היומן בעלות לבעלים החדש כדי שיוכל להנות מהמידע ההיסטורי ולהמשיך לעדכן!

לוח חיות מחמד סנייקס! הלוח המקצועי ביותר לתחום החיות האקזוטיות ועוד...
מחפשים מזון לחיות אקזוטיות? כנסו ל-לוח לאיתור מזון לחיות אקזוטיות היחיד מסוגו בישראל!
מחפשים וטרינר? כנסו ל-לוח הוטרינרים שבאתר סנייקס!
הצטרפו גם לקבוצה של הקהילה שלנו בפייסבוק
😁 בקהילה למעלה מ- 17,000 מגדלים קבועים מרחבי הארץ!
תודה רבה דניאל.
*זוג שוגר גליידר - מדהימים!
האלבום שלי- http://www.snakes.co.il/Joomlasnakes/index.php?option=com_jfusion&Itemid=78