פיתון עצים

דורש עריכה מחדש... אבל לפחות לבנתיים:

פיתון עצים ירוק

Scientific classification

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Reptilia

Order: Squamata

Suborder: Serpentes

Family: Pythonidae

Genus: Morelia

Species: M. viridis
Binomial name Morelia viridis
(Schlegel, 1872)

blog.earth-touch.com/.../green_python.jpg

דפי גידול אלה הוכנו ונכתבו בכדי לספק תמונת מצב כללית על חוקי הבסיס בגידול פיתוני עצים ירוקים. למרות שאיני רואה בהם כנחשים שקשה לתחזק, לפיתוני הקונדרו בהחלט יש צרכים ספציפיים וייחודיים שחייבים להיות מובנים ומסופקים בכדי שאלה ישגשגו בשבי. בעוד שאין אדם אשר בידיו כול התשובות, הטכניקות והשיטות המתוארות בדפי גידול אלה הן תוצאה של התפתחות ושיפור לאורך הרבה שנים של גידול, תיחזוק והרביית פיתוני קונדרו.

פיתון העצים הירוק הראשון שלך:

אתה חושב על רכישת פיתון הקונדרו הראשון שלך. אתה בוודאי מלא בציפייה והתרגשות לנוכח הרעיון להיות הבעלים של אחד או יותר ממין נחשים מדהים זה אך בו בזמן יש לך הרבה שאלות ודאגות.
ייתכן ונאמרו לך דברים בנוגע לקושי בבניית טרריום הולם וגידול נחשים ממין זה, או ייתכן שקיבלת את הרושם שיש צורך במערכת "עירפול"(מלשון ערפל) וטרריומים מורכבים. דף גידול זה נכתב בכדי לסייע ולהדריך אותך בתהליך הבנת הבסיס בטיפול בפיתון עצים ירוק.
זה יכול, ואמור להיות, נסיון למידה מהנה. תקוותי שתוכל להפנים את המידע הרשום כאן לפני הבאת הנחש לביתך, אבל שאיפתי היא שמגדלים מכול הרמות ונסיון יוכלו להנות מהתובנות המוצגות לעיל.
הבא נפנה לנושא מציאה ובחירת פיתון העצים הירוק איכותי.

בחירת מגדל:

יש סיבה מאוד ספציפית לכותרת הנ"ל. אתה לא מחפש אחר הנחש הטוב כמו שאתה מחפש אחר המגדל המתאים. אם אתה חדש בתחום, המשפט הקודם הוא המשפט החשוב ביותר שתקרא תחת נושא זה. מגדל רציני יקדיש את מאמציו להצלחתך וסיפוקך, ורוב הסיכויים הם שלמרות שתקנה נחש בריא לחלוטין, תזדקק לעזרה ועיצה בצעדיך הראשונים.
תכיר את מי שאתה קונה ממנו!

מחק ממחשבתך את הרעיון לרכוש את הנחש שלך ממוכר נחשים שעוסק במסחר ציבורי, מוכר צד שלישי שלא הרבה בעצמו את הנחשים ורק מוכר אות. אלה הם מקורות עם סיכון גבוה בכול הנוגע לבריאות הפיתונים שהם מוכרים, לרוב מדובר בפיתונים שיובאו ורוב הסיכויים הם שהם סובלים מטפילים.
לעיתים קרובות לאלה יינתנו תארי CB – ילידי שבי או FR- farm raised, "גודלו בחוה".
עשה לעצמך טובה ענקית ותתעלם מהרעיון לקנות ממקורות כאלה- זה אותו הבדל בין לקנות כלב ציד מחנות לעומת קנייה ממגדל פרטי עם תעודות טוהר גזע.

במקום האופציה הנ"ל, תלמד להכיר מגדלים איכותיים המרכזים את מאמציהם על פיתוני קונדרו. שאל הרבה שאלות, ואם אפשר- בקר בחדרי הגידול וההרביה של המגדל. זה יאפשר לך גם להכיר את המגדל עצמו כאדם אלא להבין את הפילוסופיה שעומדת מאחורי מאמציו וכיצד להקים תשתית מתאימה לגידול פיתון עצים ירוק.
צעד זה יכול לשמש לך עזר רב כאשר תפנה לבניית תשתית הגידול והרבייה שלך. תמנע מאלה שלא ירשו לך לראות את גרעין הרבייה(הזוגות המתרבים), מתקניהם או שבכללי הם חסרי סבלנות ולא מוכנים לענות על שאלות בנוגע לנחשים שלהם.
רוב המגדלים המצליחים לא נתקלים בקושי למכור את נחשיהם, לכן אם מגדל עושה רושם כמעודד מכירה יתר על מידה, עליך לשים לב והדבר אמור לשמש לך כנורה אדומה. לעולם אל תקנה נחש מתחת לגיל שנה אם ביררו את מינו בפרוב- אל תקשיב לאף אדם שאומר אחרת. עקב חולשת עמוד השדרה והזנב, הדבר יגרום לנזק.
כיצד מוצאים אנשים כאלה?
מחפשים בקהילות של מגדלים, תכתוב למגדלים שמהם תשקול לרכוש ותשאל שאלות.

http://www.webshots.com/collections/thinkgreen/thinkgreen_p14.html

הכנות לקראת הבאת פיתון העצים הירוק:

יש מספיק מה לעשות במקביל לחיפוש מגדל מתאים וחיפוש אחר הנחש בו אתה מעוניין. חשיבות עיקרית ניתנת להכנת הטרריום והסביבה הנכונה לחבר החדש שלך. נושאי הטרריום והסביבה מכסים את הבסיס.

בחר מיקום שאינו מפריע למעבר ושהטמפרטורה השוררת בו יציבה. קח בחשבון שפיתוני עצים הינם נחשים שחיים בסביבה לחה, מה שצריך להשפיע על השיקולים בבחירת טרריום- שהנ"ל לא יפגע ויינזק מהלחות(עץ לדוגמא זה לא רעיון מאוד טוב). אל תתקמצן על הטרריום, אין בזה שום הגיון להוציא סכום גבוה על נחש ואז לחתוך פינות ברכישת הטרריום והציוד הנדרש.
מעבר לטרריום והציוד בו, אתה תזדקק למדחום, מד לחות, מקל עם וו להנעת הנחש, פינצטת האכלה ובקבוק ספריי בכדי לרסס מים.

השקע את זמנך בקריאה ולמידה של כול מה שאתה רק יכול לפני רכישת הנחש הראשון שלך. נושאי דפי הגידול האלה הינם חשובים ופורומי ChondroForum הם מאגרי מידע שלא יסולו בפז.

כמה עקרונות חשובים ליום הראשון:

1- אל תרים פיתוני עצים ירוקים חדשים, בייחוד לא בייבי. אם אתה חייב להרימם בידיך, קנה כרכן תירס. זהו חוק כללי טוב לא להרים פיתוני עצים מתחת לגיל שנה, ולנחשים חדשים מכול גיל בביתך לאפשר מספר שבועות התאקלמות לפני נסיונות החזקה.
2- ספק טמפרטורה קבועה של 29-30 מעלות
3- החל בריסוס מים בטרריום ואת נחשך החל מהיום הראשון. סיפוק לחות תורם למניעת סטרס ותקופת התאקלמות "חלקה".

****הערת המתרגם****
בעוד שהמידע הרשום הוא בעל חשיבות גבוהה, מסיבות פרקטיות לא ניתן לפעול על פיהן עד הסוף מהסיבה הפשוטה שהרוב המוחלט של פיתוני העצים שיוצעו למכירה בארץ יהיו פרטים שיובאו. מכיוון שעד היום הייתה רק בקיעה אחת מוצלחת של נחשים אלה בארץ, אין זה ריאלי להסתמך ולחפש באופן בלעדי מגדל שהריבוי והזיווג היו אצלו. לפחות לא בשלב זה.

פיתון עצים ירוק, מופע היי ילו:

איכלוס וסביבה נאותה

דבר אינו חשוב יותר להצלחתך בתור מגדל פיתוני עצים ירוקים מאשר: (1) ידיעה איך לבחור או לבנות טרריום שיאפשר ויתחזק את הסביבה המתאימה ו (2) הידיעה כיצד לספק סביבה מתאימה זו. שיטות יכולות להיות פשוטות או מורכבות על ידי שימוש במכשירים משוכללים, אבל הבסיס חייב להיות מובן, בלי שום קשר לאמצעים בהם אותו בסיס מושג.

יש הרבה סוגי טרריומים זמינים, העשויים מכול מיני חומרים. לכול עיצוב וחומר יש יתרונות וחסרונות. חיוני להבין שלא קיים טרריום עם עיצוב "מושלם".
למרות זאת, טרריומים מסויימים בהחלט טובים יותר מאחרים. אני עוסק בעיצוב טרריומים עוד מגילאי העשרה, הייתי הבעלים של חברת בניית כלובים מצליחה ואני גם עוסק בייצור רהיטים עדינים-כך שיש לי מושג על מה אני מדבר:

כלובי פלסטיק הם אידיאליים לסביבות לחות למחצה, וקלי משקל. עם זאת, הם לא תמיד עומדים בחום כמו שצריך, יכולים להיווצר בהם שברים וחריצים, ייתכן ויהיה בלתי אפשרי לערום אותם אחד על השני ולעיתים גם מאוד יקרים.
(התייחסות בעיקר לכלובי פלסטיק שאינם זמינים בארץ).

טרריומי זכוכית לא ייפגעו ממגע ען לחות ויעניקו ראות מעולה. עם זאת, הם כבדים להזזה, תמיד ישנו סיכוי לנזק לזכוכית ובעת פתיחה ישנה נטייה לאיבוד רב של לחות. לדעתי אקווריומים יעודם לדגים בלבד.
(מאמר זה לא מתייחס לטרריומי זכוכית מקצועיים אשר בהם יש אוורור מתאים אך יכולים להחזיק לחות בצורה מצויינת).

טרריומי עץ עלולים לסבול ממגע עם לחות, ויש לצבוע אותם בצבע או פורמייקה כדי לאפשר נקיון. יש לקחת בחשבון שחומרים אלה לעיתים רעילים והעץ בסופו שח דבר כן סיפוג ריח ותמיד יכול להיות בית קינון לפטריות אם אינו מחוטא באופן יסודי.

טרריומי רשת, כמו אלה המתאימים לזיקיות, לא מתאימים כי האוורור הרב מונע אפשרות של תחזוקת סביבה לחה.

אמבטיות פלסטיק הזמינות בהרבה גדלים הינן אידיאליות כשהן ממוקמות בתוך ארון המיועד להחזיקם. אלה מחזיקות לחות מעולה ולא נפגעות מלחות. מדובר בדרך חסכונית להחזיק מספר חיות, אך הן מספקות ראות לא טובה, ודורשים ארון או מכסה בכדי להחזיקן. זוהי הדרך הקלה ביותר להחזיק בבייבי או בפרט צעיר.

העדפתי האישית היא בניית טרריום המשלב את כול תרכיו של הפיתון בו. להלן תוכניות לבניית טרריומים כאלה:
http://www.finegtps.com/cageplans.htm

גודל טרריום:

אני מעדיף טרריומים יותר גדולים מאלה שבדרך כלל מומלצים לשוכני עצים. בגלל שנחשים אלה הם פעילי- לילה ומנהלים חיים לא פעילים במהלך היום, ישנה נטיה להשתמש בטרריומים קטנים בשבילהם. טרריומים קטנים לא מספקים שום גירוי סביבתי או גיוון טמפרטורה. חסכון בכסף ומקום הינן סיבות לא לעניין להתקמצן על טרריום. אני ממליץ על טרריומים באורך 80 ס"מ ו60 ס"מ עומק וגובה.

טרריומים יכולים להיות גדולים מדי, וחלל אוויר גדול יהיה קשה לשמור לח ולחממו. הטרריומים הגבוהים שלקוב מציעים לשוכני עצים הינם גבוהים מדי. אין טעם בטרריום מעל 75 ס"מ.

חימום:
פיתוני עצים בשבי משגשגים יותר כאשר הגיוון הטרמי (צד חם וקר והפרשי הטמפרטורה ביניהם) מפוזר לאורכו של הטרריום ולא לגובהו. רוב פיתוני העצים יתלפפו על הענף בנקודה הגבוהה ביותר בטרריום לא יהנו מהאפשרות והיכולת לבחור את הסביבה עם הטמפרטורה הנכונה להם. המגוון צריך לנוע בין 25.5 מעלות בצד הקר ו31.5 בצד החם (צלזיוס). רוב הפיתונים יחפשו איזור עם טמפרטורה של 28.5-29.5 מעלות במצב סטנדרטי אך לעיתים יתורו אחר חלק חם יותר של הטרריום בעיתות עיכול וכדומה.
יש להימנע מטמפרטורות היורדות מ24 ואשר עולות על 32.

הדרך היעילה והקלה ביותר ליצור חימום הינה שימוש בפאנל חימום עילי. ((ככול הנראה מדובר במשטח חימום הצמוד ליחלק העליון, או אמצעי חימום אחר שפשוט אין בארץ)).

תאורה

למרות שאין הם זקוקים לתאורה מיוחדת, הם מגיבים היטב לתאורה פלורוסנטית כזו או אחרת. טיימר יכול לווסת חשיפה של 12 שעות תאורה בכול יום בכדי לדמות את התנאים הטבעיים להם הם נחשפים.
פיתוני עצים ירוקים הינם פעילי לילה מובהקים והרבה מהם לא יאכלו אלא אם כן חשוך. זה טבעי להם לשרות בתנאי חשיכה לטטוח ארוך בכול מעגל של 24 שעות.

לחות:
זהו נושא חשוב כשמדברים על גידול פיתוני עצים ירוקים, נושא שנוטה להעלות בלבול רב ללא הצדקה לכך. רמת חללות בסביבה כזו או אחרת מתבססת על מספר גורמים כגון כמות המים שמתיזים בתוך הטרריום כול יום, טמפרטורה, כמה יעיל המצע בטרריום יעיל באחזקה ושחרור של לחות וכדומה. עליך לערוך ניסוי עם הכלים והאמצעים ברשותך עד שתגיע לאיזון הנכון. התשמש בתצפית ככלי העזר במקום לנסות לשמור על אחוז קבוע של לחות. כמו כן תזכור שגם במידה ופנים הטרריום נראה רטוב(לחות על הזכוכית או הפלסטיק), אין זה אומר שרמת הלחות תקינה. לדוגמא: בטרריום שהאוורור בו גבוה מדי יכולה להיות בריכה של מים עומדים בתחתית, אך אין זה אומר שהלחות בפנים ברמה המתאימה.

לאנשים רבים יש הערכות מוגזמות לגבי הלחות שנחשים אלה זקוקים לה. הם עלולים לסבול מבעיות בריאותיות אם הם שוכנים בסביבה לחה יתר על מידה, בעיות עור וכדומה. העת היחידה בה כדאי לדאוג לרטיבות מוגברת היא לקראת נשל, פיתוני עצים הם מאוד דקי-עור ונשלים מתייבשים עליהם במהירות גבוהה יחסית. במידה והלחות נמוכה בעת ההשלה.
המטרה צריכה להיות- התייבשות הדרגתית בשעות הלילה והבוקר המוקדמות ועליה בלחות לאורך אחר הצהריים והערב. התעבות(עננות על הזכוכית או הפלסטיק) לאורך כול שעות היממה או גדילה של טחב מצביעה על לחות מופרזת. לעומת זאת, אם טרריום מתייבש לחלוטין תוך 3 שעות לאחר הריסוס, אין מספיק לחות. ספרייר ידני עובד נפלא לצרכי ריסוס יומי. השתמשתי במערכות ערפול אוטומטיות בעבר ומצאתי אותן לא יעילות. יש לקחת בחשבון שהפיתונים שותים מים מקשקשיהם לעיתים קרובות ועלולים לעשות זאת לאחר ריסוס- יש לוודא שהמים נקיים!

לסיכום, ספק לחות ממוצעת עד גבוהה תוך כדי סיפוק תקופת התייבשות לאורך הליל. שנה את רמת הלחות בטרריום על ידי הגברת או הנמכת הריסוס, החלפת המצע במצע יבש או לח יותר ושינוי רמת האוורור בטרריום. וזכור, למעט תקופת ההתנשלות, רמת הלחות היא לא קריטית- השגת הטווח הנכון נחוצה לבריאות הנחש לטווח הארוך אבל אחוז נמוך מדי או גבוה מדי לתקופות מאוד קצרות לא יפגע בשום דבר.

איזור ה60-80% לחות הוא טווח טוב לאורך מעגלים של 24 שעות. 80% בשיא עליון והתייבשות עד לטווחי ה60%.

שרשור מעולה המציג את הטמפ' בחלקי האיים השונים בעולם בהם חיים פיתוני קונדרו. המידע משתנה בהתאם למזג אוויר הנוכחי:
http://www.greentreepythons.co.uk/home.htm

נקודות אחיזה\היתלות
פיתוני קונדרו מבלים את רוב זמנם מלופפים על ענף כזה או אחר. עליך לספק לנחש ענף יציב אשר קוטרו הוא כקוטר הנחש. ניתן להשתמש בענפים של עצים, יש לרחוץ אותם היטב ולוודא שאין עליהם טפילים(עצים חיים לרוב לא יהיו עם טפילים עליהם). צינורות PVC ומקלות פלסטיק גם הם יעשו את עבודתם נאמנה במקרה הזה.
יש לוודא שהענפים בהם תשתמש תלויים בבטחה ולא יסתובבו. ניתן להשתמש בהברגות עליות ועל ידי שימוש בענפים עם הצתלבות, ניתן לוודא לפחות 3 נקודות מגע וכך למנוע הסתובבות של הענף על צירו.

צמחים
צמחים חיים ייראו נחמד אם ישמרו עליהם בגודל סביר, ויכולים לתרום לאטמוספירה טובה לנחש בתוך הכלי. הבעיה עם צמחים איפוא היא שהם זקוקים להמון תאורה כדי לגדול, ולא ישגשגו תחת תאורת פלורוסנט מוגבלת אשר מומלצת לטרריומים של פיתוני קונדרו. כמו כן מדובר בהשקעת גננות, השקייה ודישון.
אלטרנטיבה מעולה היא צמחי משי או צמחי נוי מלאכותיים אחרים. לא משנה במה תבחר, יש לשטוף היטב את הצמח, אם מדובר בצמח טבעי יש להניח שהוא מלא בחומרי הדברה- יש לרחוץ את עליו היטב, לוודא שאין עליו טפילים ולהחליף את האדמה אשר בו הוא היה במקור, לא להעבירה לטרריום.

מי שתייה:

גודל קערית השתייה אינו קריטי, קערית גדולה יותר יכולה להגדיל את רמת הלחות בטרריום. קערית מי גדולה מדי תהפוך את הנקיון שלה למטלה מעיקה אשר עלולה לההפך לדבר שתעדיף לדחות. שמירת הקערית נקייה ועם מים טריים ונקיים חשובה יותר מגודל הקערה. אני לא חסיד של הנחת כלי שתייה בצד החם על גוף החימום כדי לשפר לחות. מים מחוממים הינם חממה לבקטריות ומעבר לכך, אני לא ממש אוהב לשתות מים חמים... אז אין לי סיבה להאמין שהנחשים הללו יאהבו זאת יותר ממני.

כפי שהזכרתי בסעיף הלחות, פיתוני קונדרו לרוב ישתו טיפות מים מקשקשיהם, על כן, יש לוודא שהמים שמרססים בטרריום הינם נקיים וכמו כן לוודא שהשפריצר נקי.

ישנם מגדלים המפריזים ומציעים כלי שתייה מוגבהים, מערכות מורכבות ליצירת ערפל מלאכותי ומכשירים דומים ואחרים. לפיתוני עצים ירוקים בריאים אשר נשמרים בתנאים מתאימים אין נטייה להתייבשות. מומחיות אמיתית בגידול נחשים אלה באה לידי ביטוי באינפורמציה פשוטה וקלה ליישום אשר הוכחה לאורך השנים הארוכות אשר בה היא עבדה והתפתחה.

לסיכומו של עניין, סדר את הטרריום שלך כך שיהיה משתנה טמפרטורה לאורכו של הטרריום הנע בין 27.5 מעלות ל31 מעלות. השתמש בטרמוסטט איכותי(בארץ זה יחסית מיותר וניתן להשתמש בדימר או בדרך אחרת לשליטה על החום) כדי לווסת את החימום העילי בכלוב ולהציב את החיישן של הטרמוסטט בנקודת הגובה של ענף ההיתלות מתחת לאמצעי החימום. תשתמש במדחום כדי לבקר על הטמפרטורה, בלי ניחושים. ספק מים נקיים וטריים בקערית בגודל בינוני, ורסס באופן יום-יומי כדי לבנות לחות גבוהה שמתייבשת בהדרגתיות. ספק נקודות אחיזה\היתלות יציבים בקוטרו של הנחש שלך.

האכלה:

נחשים אלה לרוב מגיבים באגרסיביות בזמן האכלה. יש לוודא שקונים פרטים שאכלו כמה פעמים לפני הרכישה, שלא פלטו והטילו צואה תקינה. להאכיל עם פינצטה ארוכה זה בגדר חובה- רגישותם לחום יגרמו להם להתמקד ביד שלך ולא בעכבר הנתלה מולם. נשיכה מפיתון עצים ירוק, גם כשהוא בייבי, תגרום לדימום. יש להם שיניים יחסית ארוכות וביס זה לא נעים.

בשלבים המוקדמים לחייהם עד לגיל שנה ניתן להאכיל פעם ב5-7 ימים, עם הזמן יש להוריד את התכיפות לפעם ב10-14 ימים. מדובר בנחשים שפעילותם מאוד מוגבלת והם אינם מוציאים המון אנרגיה. על כן האכלה מוגברת ומוגזמת תוביל במהירות להשמנת יתר ובעיות בריאות רציניות.

"האכלה מואצת" או האכלה בכוח שלעיתים מקובלות עם נחשים אחרים אינן מומלצות כלל- הדבר עלול להוביל לשלל בעיות בעתיד.

תפוצות של פע"י:

ישנה תת חלוקה בתוך המין של פיתוני עצים ירוקים לפי תחומים גיאוגרפיים כמו ארו, ביאק, ג'אפרויה וכדומה. כול קבוצה שכזו הינה בעלת מכנה משותף, לרוב דוגמא ונטראלית(פס תכלת לאורך הגב, כתמים לבנים וכדומה).
לא מכירים בקבוצות אלה כתתי מין, אלא מדובר בחלוקה שמגדלים מייחסים לה חשיבות עקב הרצון לשמר ולפתח את התכונות הנ"ל. מבחינת המדע, כול פיתוני העצים נקראים Morelia Viridis..
ניתן להקביל את זה לכרכני תירס מתפוצת אוקיטי, לעומת מיאמי וכדומה.

המאמר הנ"ל הוא שילוב בין תרגום לבין הערות שלי ושל מגדלים אחרים. לצערי הרב לא כול הנאמר במאמר הנ"ל נכון או תואם את המציאות הישראלית ולכן הוכנסו שינויים כדי להפוך את המאמר למעט יותר רלוונטי.

המאמר המקורי:
http://www.finegtps.com/Care_sheets.html

לסיכום:
פיתוני עצים הינם נחשים שזקוקים להרבה תשומת לב, תחזוקה שוטפת והכרות מעמיקה יחסית עם גידול נחשים. על כן אין הם מומלצים כנחש ראשון כמעין "חוק כללי". תמיד יהיו מגדלים שהם יוצאים מן הכלל שאולי יוכלו ישר להתחיל עם לגדל נחש כזה, ואחרים שיהיו מוכנים לגדלו רק כמה שנים לאחר שהתנסו עם נחשים אחרים.
כול מי ששוקל ברצינות לגדל נחש כזה צריך לעשות "בדק בית" רציני, להשקיע זמן בללמוד את בעל החיים ואת צרכיו.
בהצלחה.

תורגם ונערך על ידי אורן הראל.
תודה נראה לי אני יוותר על גידול אני לא מבין מספיק עדיין הייתי רוצה לדעת מה הגודל שהם יכולים להגיע.....
תשמע, מנסיון אישי שלי- גם שיש לי היום את הכלים לגדל(וגידלתי בעבר) פיתון עצים... לא הייתי חוזר על זה.
מדובר בחיה שדורשת המון תחזוקה שוטפת יחסית... וזה באיזשהו מקום מקרקע אותך לבית אלא אם אתה מארגן מע' אוטומטית שתרסס מים\תפזר ערפל כדי להגביר לחות.
לא מאוד פשוט למצוא בייביסיטר לנחש הרי... הם עדינים, ונוטים לאגרסיביות כי מדובר בחיות יחסית עדינות, טורפים שאינם בראש שרשרת המזון- תשלב את זה עם העובדה שרצוי שלא להרים ולהוציא אותם מהטרריום הרבה... ויש לך מתכון לנחש חששן.

מי שמשוגע לדבר... אחלה... אני העדפתי לוותר על התענוג ומכרתי את הפע"י שהיה ברשותי.

לגבי גודל- איזור ה 1.4-1.8 מ'.... דקים יחסית.