בניית גרעין רבייה

שלום רב,

רבים פנו אליי בשאלה "האם כדאי לי לרכוש נחש X או נחש Y"... ותמיד השתדלתי לתת תמונת מצב כמה שיותר ברורה ולהציע את חוות דעתי האישית ואת הפוטנציאל שנתפס בעיניי כהכי טוב...
עם זאת, קצת קשה לי עם האחריות הזו, מכמה טעמים:
1- דבר ראשון, על טעם וריח- אני יכול מאוד לאהוב מין מסויים של נחשים, ואחרים לא יימשכו אליו כלל. איני יכול בלב שלם לאמר לאדם "כן או לא" על מין של נחש כשכול אדם מיסודו שונה... ולכן הצרכים שלו, והציפיות שלו, הן שונות.

2- יש גבול לכמה מידע אפשר להעביר בטלפון, או אפילו בפגישה של 1 על 1, אם האדם שפונה אליי הוא כזה שלא השקיע את הזמן בחינוך עצמי ובחקר לגבי המין המדובר.
זה דבר אחד לבקש את דעתי האישית, ודבר אחר לחלוטין לצפות ממני לתת את הדין כולו במקום אותו מגדל.

כול שאוכל להציע זה לא להסתמך על אף מגדל, גם לא עליי לצורך העניין, ולרכוש את הידע בכוחות עצמכם. כשאתם מגיעים ממקום מושכל, אתם מסוגלים לבצע החלטה נכונה, המעוגנת במקומות האחרונים, ולתת ביטוי לטעם האישי שלכם- במקום להתהלך כזומבים אחרי מה שמגדל אחד בודד אמר לכם. יש יותר מדרך אחת לגדל נחשים, ויש קהילות שלמות של מגדלים עם טעמים שונים לחלוטין בנחשים.

ועכשיו ניגש ללב העניין.

לפחות מבחינתי, המונח "גרעין רבייה" מתייחס לבסיס מסויים שניתן לפתח ולהעשיר. משמע, שרכישת נחש\זוחל בודד מאותו מין, או אפילו זוג, נורמאל, לא נחשב מבחינתי כגרעין רבייה משמעותי. הסיבה לכך היא די ברורה, עם פרט בודד אי אפשר להרבות, ועם זוג נורמאלים ניתן יהיה תמיד רק לזווג עוד נורמאלים- הפוטנציאל מצומצם עד מאוד.

גרעין רבייה עבורי הוא קבוצה של בעלי חיים עם פוטנציאל כזה או אחר שמגדל מעוניין להעצים- בין אם זה פיגמנט מסויים שונה מהסטנדרט, תבנית\דוגמא(כגון סטרייפ) או גודל פיזי.

היות וגרעיני רבייה רצינים לרוב מורכבים באופן חלקי או מלא בזוחלים עם מטען גנטי בעל ערך לא מבוטל, אני לא פוסל את ההסתכלות הפיננסית- דהיינו שהשקעה מסיבית שכזו לכול הפחות צריכה בשאיפה להחזיר את עלות הגידול וההשקעה ההתחלתית.

בכדי לבחור את הכיוון המועדף עלינו לשקול כמה דברים:

1- עלות. מופעים מסויימים יהיו יקרים באופן משמעותי מאחרים. כמו כן, לעיתים ההפרש בין נחשים שהם הומוזיגוטיים לתכונה לבין נחשים שהם רק נשאים לתכונה הם כה משמעותיים שעדיף לרכוש נחשים שהם נשאים
בלבד לתכונה\תכונות כאלה ואחרות.

2- זמן. על ציר הזמן, עלינו לבחור האם נכון לרכוש נחשים נשאים\במופע מסויים ותוך כמה זמן יוכלו לבקוע\להיולד נחשים במופע\מראה שאותו אוכל למכור, או לחילופין, תוך כמה שנים אגיע ליעד שהצבתי בפניי.
זמן=כסף כשמדובר במופעים. רכישה של בואה אלבינו למשל תבטיח שכול הצאצאים יהיו לכול הפחות הטרו לאלבינו, מה שמבטיח לנו אלבינו תוך שני דורות, או אפילו בדור ראשון אם נזווג מול נשא לאלבינו. מצד שני, רכישה של הטרו לאלבינו בלבד תבטיח שרק 50% מהצאצאים יהיו נשאים, ולא ניתן יהיה לדעת בוודאות מי מהם נשאים ומי לא. כאן צריך לשקול האם הודאות ברכישת אלבינו שווה את הפרשי המחירים בין אלבינו לנשא לאלבינו.

3- מה היעד שלי? לכול מגדל יש יעד משלו. חלק רוצים לפתח בעלי חיים יוקרתיים ואף ייחודיים, מה שדורש השקעה לא מבוטלת, בעוד שאחרים רוצים לרכוש גרעין בעלות משתלמת בכדי למכור לכלל הציבור במחירים שווי נפש.

עצתי האישית היא ללמוד את בעל החיים האמור, ולאחר מכן לבחון את הפוטנציאל של מופעים כאלה ואחרים, זמינותם בארץ, מחירם, ולהחליט על כיוון.
באופן אישי, לאדם המעוניין להשקיע סכומים גבוהים(כמה אלפי שקלים), הייתי ממליץ לקבוע רף גבוה- מופע שמורכב משתיים-שלוש תכונות(למשל "גופרית" בכרכני תירס, המורכב מכרמל, בלאדרד ואלבינו).
כשאנו יודעים ממה מורכב המופע שמעניין אותנו, אנחנו יכולים לרכוש את הפרטים הנשאים לתכונות הרצויות.
באופן אישי אני ממליץ להשקיע לפחות בזכר אחד "עשיר גנטית" וזאת כי קיים סיכון נמוך יותר לסיבוכים עם זכרים, וזכרים מסוגלים לזווג יותר מנקבה אחת בכול עונה.

חשוב לי להסביר, בחירת בעלי החיים לא צריכה, לעולם, להתבצע אך ורק בשל שיקולים כאלה- מדובר בסופו של דבר בחיבור בין מגדל לנחש.
עם זאת, עלינו להכיר בעובדות, מופעים גנטיים הם דבר אטרקטיבי ויפה מאוד, אך מאוד יקר(יחסית)- ולכן זה מאוד מציאותי לפחות לעניות דעתי לשקול את התועלת מול העלות, ולמצוא פיתרונות שיאפשרו לנו להשיג את מבוקשנו מבלי שניפגע באופן משמעותי פיננסית.

גרעיני רבייה רציניים מתחילים מסדר גודל של זכר ושתי נקבות. לעניות דעתי, הגודל המומלץ המינימלי הוא 3 נקבות ו2 זכרים- הדבר מאפשר גיוון גנטי, אפשרות להעזר בזכר "ספייר" או נוסף אם מסיבה כזו או אחרת הזכר המועדף לא יכול לזווג וכדומה. כמובן שכמותית ישנו פוטנציאל ליותר צאצאים.

צריך להבין שסבלנות היא לעיתים המפתח, היות וייתכן שמופעים מסויימים ידרשו זיווגים של שניים ואף שלושה דורות טרם יהיו צאצאים במופע הרצוי. ניתן תמיד להחיש זאת על ידי רכישת נחשים עשירים יותר גנטית, אך המשמעות הפיננסית היא הוצאה גדולה יותר באופן בלתי מבוטל.

בסופו של דבר, מדובר בהחלטה אינדיבידואלית התלויה ברצון המגדל, אמצעיו, סבלנותו ומטרתו.

אני מקווה שהקווים המנחים הנ"ל סייעו לכם באופן לפחות חלקי בעיצוב רעיונות לגרעיני רבייה.

אשמח לסייע באופן אישי, חשוב היה לי להבהיר עם זאת שלעולם לא אוכל לסייע מעבר ללתת את דעתי האישי, המבוססת באופן סובייקטיבי לחלוטין על טעם אישי, ושיפוט אישי.
לעניות דעתי, רכושו הגדול ביותר של אדם הוא מוחו, יכולתו ליצור דיעות, והחופש לפעול על פיהן- אל תשדדו מעצמכם את הזכות הזו על ידי הסתמכות על תשובה אחת יחידה. השקיעו את הזמן בלרכוש ידע באופן עצמאי, ההחלטות שלכם יהיו מושכלות בהרבה אם תעשו זאת.

בהצלחה,

אורן.